България няма намерение да променя структурата на Енергийния холдинг, под чиято шапка влизат газовите дружества „Булгаргаз” и „Булгатрансгаз”. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Според Европейската комисия тази структура създава предпоставки за държавен монопол и ограничаване достъпа на други компании до газовата инфраструктура. Това е причината на страната ни да бъде наложена санкция от 77 милиона евро. Според министъра на енергетиката обаче операторите отговарят изцяло на европейските правила.

„Това, което ЕК настояваше да се направи, е не защото е нарушено европейското законодателство със ситуирането на нашите два оператора, а защото Комисията смята, че е налице риск по отношение на достъпа на трети страни до тази инфраструктура, това са съмнения на Комисията”, уточни Петкова.

България прави опити 3 години и не успяхме да стигнем до споразумение, отбеляза тя.

По-рано днес беше обсъдена и финалната процедура, която ще отговори има ли интерес към преноса на природен газ от турската до сръбската граница на страната ни.

При положителен резултат „Булгарстрансгаз” ще започне изграждане на липсващата инфраструктура от Сърбия до Турция, която ще струва 2,8 милиарда лева. Маршрутът се припокрива с евентуалното трасе на „Турски поток” през България и е част от проекта за газов хъб „Балкан”.  

Междувременно в пленарната зала на парламента БСП обвиниха премиера Бойко Борисов в лъжа за това, че вчера каза, че ЕК преди време е поискала приватизация на БЕХ. Според ГЕРБ глобата от 77 милиона евро, която беше наложена от ЕК, ще бъде платена от Енергийния холдинг, а не от българските  граждани, и решението да не се приватизират тръбите на българска територия е било взето с единодушно решение на НС.