Българската банка за развитие няма да може да отпуска на когото и да било кредит в размер, по-голям от 5 млн. лева. Това обяви икономическият министър Кирил Петков на брифинг след първото организирано от него изслушване, свързано със състоянието на ББР и отпусканите от нея средства.

„По този начин си гарантираме, че, независимо кой е в моята роля тук, тази банка няма да си смени дейността и няма да се прави на търговска банка, вместо да си изпълнява истинските задачи“, заяви министърът, който отново подчерта, че смята за проблем „огромната концентрация на средства, които са отишли в топ 20 клиентите“. Той повтори, че само топ 8 са получили близо 1 млрд. лева ресурс.

Именно заради това и утре е насрочена среща с най-големите клиенти на ББР. „Искам да чуя истинските управители на тези фирми, да ги чуя как се развива техният бизнес план, работи ли и как виждат връщането на тези пари“, заяви министърът, като подчерта, че всичко върнато ще отива в малки и средни предприятия, каквато е и официалната цел на съществуване на институцията.

Снимка: Ладислав Цветков

До момента само от Български морски флот са потвърдили присъствието си, но Кирил Петков се надява, че ще дойдат и други: „Не съм тук, за да атакувам нечий бизнес план, те, въпреки всичко, са клиенти на банката (…) това е проблем не задължително на крайните клиенти, проблем е на управлението на банката, на надзора. Въпреки това ми е интересно как тези дейности са увеличили иновативния потенциал на страната“.

Той беше категоричен, че в сегашната ситуация на пандемия и в края на банков мораториум малките и средни предприятия се нуждаят от ликвидност и ще се направи необходимото това да се случва по най-бързия възможен начин.

Именно заради проблемите с управлението и надзора на ББР от Надзорния съвет са освободени Митко Симеонов и Ивелина Бурска, които не пожелаха и да дойдат на днешната среща. В банката вече работи одитен комитет, а двама от тях – бившият министър Васил Щонов и опитният банков мениджър Валентин Михов се очаква да станат част от НС на банката.

„Това е новият процес, по който Министерството на икономиката ще работи – прозрачност не само на крайните решения и назначения, а и прозрачност как се стига до тази стъпка“, заяви Кирил Петков, като допълни, че и за Държавната консолидационна компания ще има подобна процедура.

  • Проф. Денков: Това, което представи Николай Василев, ще доведе до социален сблъсък
  • След предсрочния вот: Какви са следващите стъпки от конституционната процедура
  • Политическо напрежение: Радев и Янев призоваха партиите към диалог
  • Кирил Петков: ББР трябва да съществува, а не да се приватизира
  • Шефът на ДФ „Земеделие“: Има съмнения за корупция при забавянето на плащанията по проекти
  • Военният министър смени ръководството на "Терем"
  • Панайотов: Инфраструктурата за F-16 е дадена на фирми без никакъв опит
  • Кирил Петков си показа дипломата от „Харвард“ (ВИДЕО)
  • За 5 седмици: Над 600 компании с намерения за инвестиции и експорт у нас
  • Бойко Рашков за купуването на гласове: Повечето случаи са в полза на една партия