От този петък ББР остава без надзор. До тази ситуация се стигна, след като икономическият министър Кирил Петков уволни двама от членовете на Надзорния съвет на трезора, които отказаха да се явят на срещата с него.

Икономическият министър обяви това си решение по време на насрочената среща с Надзорния съвет, която подопечното му ведомство излъчи онлайн. В началото Петков прочете писмо от двама от членовете на съвета - Митко Симеонов и Велина Бурска, които казват, че няма да присъстват на определената среща, която "вие (министърът - бел. р.) определят като цирк". В отговор министърът заяви, че целта е била да се даде повече прозрачност на случващото се в ББР, а не да се прави "цирк".

Икономическият министър заяви, че Митко Симеонов и Велина Бурска ще понесат и съдебна отговорност за вършеното в ББР.

Кирил Петков ще предложи Васил Щонов и Валентин Михов за позицията на отстранените членове на Надзорния съвет на ББР. До тяхното назначаване, по неговите думи, "банката ще остане без опериращ надзор", докато БНБ не ги одобри, ако председателят на Надзорния надзор Стамен Янев "реши да ги предложи".

Според Петков предложените от него кандидати са хора с голям опит, завършили престижни западни университети, които ще заменят "хора от Агенцията по приватизация", "които са одобрявали кредити, които са необясними за мен и не искат да се явят на обществени покани като тази". 

Икономическият министър съобщи също, че Одитният комитет на банката вече е сменен и ще върши своята работа, от която зависи надзора на ББР.

Кои са новите кандидати за Надзорния съвет на ББР

Валентин Михов има значителен опит в ръководството на банки. От 1999 до 2008 г. е консултант и младши партньор в МакКинзи и е ръководил проекти в най-големите банки в България, Германия и Русия. В периода 2008 – 2017г. той е бил на висши ръководни длъжности в банки в Австрия, България, Германия , Русия , Украйна, както и в редица страни в Източна Европа. От 2018 г. отново консултира банки и компании. Завършил е МГИМО, международни икономически отношения и е магистър по бизнес администрация от ИНСЕАД. 

Васил Щонов е професионалист с богат опит в банковото дело, телекомуникациите и енергетиката. Има солиден опит в американски фонд за рискови инвестиции в малки и средни предприятия в Лос Анджелис (2017-2020), във водещата консултантска фирма Маккинзи като младши партньор, където е ръководил екипи по анализ и управление на големи търговски банки в България (2004-2008) и в инвестиционна банка Беър Стърнс в Ню Йорк (1998-2001). Бил е служебен министър за енергетиката и икономиката в правителството на проф. Близнашки през 2014 г. Образован е в най-добрите американски университети - Уортън и Масачузетския институт по технологии. 

"Затруднена комуникация между Надзорния и Управителния съвет на ББР без формални доклади"

Въпреки отсъствието на Митко Симеонов и Велина Бурска, икономическият министър изслуша председателят на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев за ситуацията в трезора. По думите на Янев комуникацията между Надзорния и Управителния съвет на банката била „затруднена“, а всяко изискване на информация от надзора се е приемало „с колебания и твърдения, че документите не са изготвени". Затова се въвела практиката Управителният съвет да присъства на заседанията на Надзорния и устно да обяснява целесъобразността на отпуснатите големи кредити.

Янев заяви още, че проблем е имало и с Одитния комитет, който също не е предоставял информация.

Фокус на изслушванията са получените от осем фирми кредити за близо 1 милиард лева от държавната банка, която има за цел да финансира малки и средни бизнеси. По думите на министър Кирил Петков в някои от тези дружества като "Благоевград БТ" е имал дял Делян Пеевски.