31 са новозаразените за 24 часа, 20 са в болница, има едно дете с положителна проба на 10 г. в Сливен. 2100 са общо случаите с коронавирус в страната. Това съобщи председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг в четвъртък.

Има нови три жертви с COVID-19, като всички са над 70-годишна възраст.

По-рано днес дойде и информация за 4-ти починал с коронавирус, с което общият брой на починалите с коронавирус стана 100.

Починал е 58-годишен мъж с COVID-19, съобщи областната администрация във Велико Търново.

Началникът на щаба обяви другите три жертви по време на сутрешния брифинг:

"Това е 79-годишен мъж от Дома за стари хора в Кула, който е починал в Монтана, жена на 75 години, починала в София, 87-годишен мъж с много придружаващи сърдечни заболявания, починал в „Пирогов“, обясни Мутафчийски. 

„1611 са изследвани през денонощието. 1481 са активните случаи в страната. 9 са активните области в страната. От новите случаи 12 са в София, от които 4 в болница и 8 амбулаторни, Ямбол – 6, Плевен - 4, Сливен - 3, Пловдив - 2, Габрово - 1 , Кюстендил - 1, Монтана - 1, Пазарджик - 1“, добави той.

От медицинските служители има 3 нови случая. Това са един лекар от Пазарджик, една медицинска сестра и един санитар от Плевен. 228 общо са случаите на медици с COVID-19.

365 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 51 са в интензивни отделения и клиники.

Председателят на оперативния щаб заяви, че разрешението за трансплантации е консултирано с него:

„При трансплантираните болни е тежък момента за опазване от инфекции, повечето от нашите трансплантирани болни, които са загинали във ВМА, където и един от най-големите центрове за чернодробна трансплантация, пациентите починаха от инфекции в следоперативния период, един месец след трансплантацията, защото те са подложени на имуносупресивна терапия, за да не се отхвърли органът“, обясни Мутафчийски.

Според него няма как да има 100-сигурност при разхлабване на мерките и никой не може да гарантира такова нещо: „Това поставя повишени изисквания към този процес в условия на COVID-епидемия, въпросът беше да се разработят алгоритми, които да дават максимална сигурност, няма как да е 100-процентова, изработен е протоколът, който сме използвали за "сламка", френските и немските, както и в САЩ, използвали сме и нашите познанства с едни от най изтъкнатите трансплантатори. Така че има такива протоколи, предложени са от експертния съвет по трансплантации и са предложени на Министерство на здравеопазването, като аз самият съм участвал в изработването на този протокол. Винаги има рискове при разхлабване, но се научихме на много неща за последните 2 почти 3 месеца“.

Снощи стана ясно, че започналата днес извънредна епидемична обстановка ще продължи до 14 юни.

  • Проф. Витанов: До есента няма как да се ваксинират 70% от населението
  • 100 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Разхлабване на мерките: Без маски, но само за ваксинирани и на определени места (ОБЗОР)
  • Туристическите обекти с ваксиниран персонал ще получават специални стикери
  • Богдан Кирилов: Няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19
  • 208 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Траен спад на хоспитализираните с COVID-19
  • Кунчев: Имаме две задачи – честни избори и ускоряване на ваксинацията
  • Отново под 2% положителни проби за COVID-19 у нас
  • Само 53 са новите случаи на COVID-19 у нас