„Разрешаваме трансплантациите, може свободно хората да ходят в градските градини и паркове“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерски съвет, на който обяви влизането в сила от 0:00 ч. на 14 май извънредна епидемична обстановка. 

Това са новите неща в заповедите, разкри министърът, който уточни, че „всичко, което е разрешено да функционира, продължава и занапред“. 

Заповедите, които ще бъдат публикувани на сайта на министерството на здравеопазването, систематизират предприетите мерки до този момент по теми.

Решението за разрешаване на трансплантациите е взето след консултациите със „съответния специализиран съвет“. „Това е тяхно решение“, каза Ананиев, който отбеляза, че според експертите при спазването на всички мерки могат да се провеждат тези операции, още повече че донорите често отиват в други страни, където такива мерки не се спазват. 

Дали мерките ще се затягат или отпускат в бъдеще зависи от развитието на ситуацията със заразата. Води се дебат дали да има ново затягане при три поредни дни със 100 заразени, но според Ананиев те трябва да станат по-строги, ако в продължение на седмица всеки ден се регистрират по 100 нови заболели.

Разработва се алгоритъм, съвместно с МОН, за отварянето на детските градини и яслите, заяви здравният министър, като за целта се провежда анкета сред родители и учители. Тези заведения ще започнат да функционират, след като се разработи нужната методика за спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса в тях.

Що се отнася до предстоящия туристически сезон и пътуването зад граница, както и предприетите мерки за отварянето на границите в Европа, ЕК препоръчва тези неща да се решават на регионално ниво и ще трябва да решим какви правила за пътуване да въведем с Гърция Румъния, така че те да бъдат реципрочни за гражданите на трите страни.

Здравният министър сподели, че личното му мнение е в полза на налагане на 14-дневна карантина за влезлите в страната ни, включително и туристите.

Има нагласа за въвеждане на нови методи в борбата с разпространение на коронавируса в България. 

„Всяко нещо ново, което съкращава периода на съмнение за даденото заболяване и разходите на здравната система, имаме нагласа да го въведем“, заяви министър Ананиев по повод на информацията, че столична болница ве1е разполага с апарат, който прави ПСР тест за 1 час, но отбеляза, че трябва да се види колко достоверни са резултатите от неговите изследвания, за да се приемат като замяна на задължителната 14-дневна карантина за влезлите в страната.

  • 1087 нови случая на COVID-19 у нас
  • 1189 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: 1350 са новите случаи
  • Общата заболеваемост за страната от COVID-19 спада
  • COVID у нас: Близо 1900 са новозаразените за последното денонощие
  • 355 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: 26% са положителните проби за последното денонощие 
  • 1024 нови случая на COVID-19 у нас
  • МЗ обсъжда съкращаване на COVID карантината в България
  • Заболеваемостта от COVID-19: Още две области се връщат в жълтата зона