Министерството на образованието и науката пита родителите и учителите по какъв начин децата трябва да се върнат в детските градини.

Специалните анкети се разпространяват чрез директорите, а допитването ще продължи до 18 май.

Снимка: btvnovinite.bg

В столичната 122-ра детска градина вече тече трескава подготовка за завръщането на децата, но никой не знае кога ще се случи това.

Снимка: btvnovinite.bg

„И помощният персонал, и учителите. Всички сме за това да се върнем на работа“, казва помощник-възпитателката Елеонора Христова.

От вторник директорът на градината Юлия Георгиева е получила специалните анкети на образователното министерство, предназначени за родители и учители. Целта им е да се проучат очакванията и най-вече нагласите - как децата да бъдат  върнати, но в безопасност.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако всички дойдат на детска градина, ще ни е много трудно да запазим дистанция. Само че от проучванията, които направихме в групите, по-малко от 50% ще посещават детската градина“, казва Юлия Георгиева, директор на 122 ДГ "Лилия".

Снимка: btvnovinite.bg

Йоана Любенова и 3-годишната й дъщеря Лора са в трудна ситуация. Майката е пред уволнение заради това, че трябва да стои вкъщи и да се грижи за детето си.

„От последното проучване в социалните мрежи става ясно, че 70% от родителите са готови да пуснат децата си веднага. Поради каква причина? Защото трябва да работят“, казва Йоана.

Снимка: btvnovinite.bg

А родителите също питат държавата: „Основният въпрос е кога и как?“, казва Любенова.

„Решението за отваряне на детските градини далеч няма да бъде само на МОН, то ще бъде взето от МС и вследствие на препоръките от МЗ и оперативния щаб“, казва Ваня Георгиeва, експерт в МОН.

Снимка: btvnovinite.bg

Резултатите от анкетите на МОН ще бъдат готови до 20 май, след което ще се претеглят отново всички рискове пред персонала и децата.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 6 964 292 267 3 308
Света 12 618 719 236 918 562 039 7 327 360
Заразени* Нови Починали
България 6 964 292 267
Света 12 618 719 236 918 562 039
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer