Остават 2 дни до края на кандидатстването за първо класиране в детските градини. Зрители ни сигнализираха, че в информационната система за обслужване на градините, е изпуснат цял набор. Колко са свободните места в столицата?

15 май. Дългоочакван ден за родителите на хиляди деца. Моментът, в който става ясно ще бъдат ли приети в детско заведение. Спрямо официалното съобщение в информационната система за обслужване на детските градини обаче не всички деца могат да кандидатстват.

„В първото съобщение, което е на страницата им, въобще набор 2016 липсва. Въобще не знаят дали ще има класиране“, обясни родителят Любомир Каменов.

Оказва се, че класиране за децата, родени през 2016 г., ще има. Шанс да влязат в детска градина обаче имат  само 89 деца по общ ред и 136 със специални образователни потребности.

Така свободните места в детските заведение в столицата няма да има в цели 7 от общо 24 района.

„В нашия район е 1. Чувствам се късметлия. Опцията е да продължим с частна детска градина. Частната градина обаче за финанси. Затруднения сериозни. Какво да се прави – или няма да се работи или трябва родителите да разчитат на бабите и дядовците, но ние нямаме начин“.

Според общината това се дължи на факта, че генералното класиране за децата, родени през 2016 г., е било преди 2 години.

Голямата част от децата от този набор вече са в детските заведения. Основният прием при нас са 3-годишните.

Проверка в сайта обаче показва, че свободните места  по общ ред за деца, родени през 2015 г. са близо 10 пъти повече. 20 пъти повече са за тези, родени през 2014 година. Набори, чийто генерално класиране също е било преди години. 

„Или класиранията са под масата или не знам какво друго да е“. 

А обяснението – според общината – свободните места са повече, защото родителите просто не са записали децата си.