Министерският съвет взе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка. Тя влиза в сила от 00:00 ч. на 14 май.

Решението е взето след внесени от здравния министър предложения, съобщи самият той на извънреден брифинг тази вечер.

„Тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта, считаме че мерките, които сме прилагали досега, трябва да продължат да се прилагат и сме убедени от оценката, която направи главният държавен здравен инспектор. Тя прави анализ на промяната в епидемичната обстановка. На базата на готовия доклад правителството смята, че пандемията от COVID-19 представлява наистина тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве и запазване на живота на българските граждани“, заяви Кирил Ананиев.

На сайта на здравното министерство ще бъдат публикувани четири заповеди. Първата – за противоепидемичните мерки, втората е свързана с през контролно-пропускателните пунктове и възможните ограничения. Третата касае карантината и изолацията на хора с доказана инфекция и контактни на тях лица. В четвъртата заповед ще е разписано кои дейности продължават да работят и кои не.

По думите на здравния министър в заповедите няма нищо ново, макар че в последващ въпрос на журналист Ананиев уточни, че се разрешават трансплантациите и свободните разходки в парковете.

Той разясни и мотивите, поради които се въвежда извънредната обстановка: „Първо – причинителят на заболяването с този вирус има неизяснен произход и е с неизвестна инфекциозност. Към момента механизмът на пътищата на неговото разпространение не са открити напълно. COVID-19 е заболяване, което в момента сe развива не само в нашата страна, но и в целия свят. Предава се от човек на човека и води до тежко протичане и усложнения и се отнася за лица, които са над 60-годишни имат и хронични заболявания. Огнищата на COVID-19 са разпространени в цялата страна. Освен в огнищата, които се зародиха в семейна среда, огнища които се зародиха в болничните лечебни заведения, такива огнища има и в редица домове – за възрастни хора, за деца с увреждания и други специализирани социални заведения“.

"Един месец е достатъчно време, за да видим как се развива заболяването в България. Може да приеме удължаване или спиране на тази обстановка. След като изтече, ще се вземе решение дали да се удължава", заяви министър Ананиев.