Командващ на Хасковския отрад освободил Кърджали

Васил Делов е роден в град Котел на 12 декември 1859 г., по бащина линия е от рода на Георги Раковски, а майката е сестра на Гаврил Кръстевич. Начално образование получава в родния си град, след което завършва Априловската гимназия. След Освобождението завършва военното училище в София. На 30 август 1885 г. е произведен в чин капитан и с командваната от него 2-ра дружина от 8-ми пехотен Приморски полк се отличава в боевете при Нешков връх, Драгоман, Цариброд и Пирот. За участието си в Сръбско-българската война Васил Делов е награден с орден „За храброст”. На 1 януари 1896 г. е повишен в чин полковник и до 1911 г. командва бригади от VІ пехотна, ІІ пехотна дивизия. В служба на България Васил Делов взима дейно участие в изграждането на българската армия, автор е на редица трудове за обучение на войнския състав.

През Балканската война полковник Васил Делов е началник на Хасковския отряд, имащ за цел освобождението на град Кърджали. След обявяване на Съединението 1885 г. по политически причини и вследствие на международната конюктура - Кърджалийско с 32 350 души население за 1 януари 1885 г. и на Тамръш със селата Черешово и Петвар от 998, жители са отстъпени на Османската империя. Хасковският отряд командван от полковник Васил Делов е формиран от 2-ра бригада на ІІ пехотна Тракийска дивизия в състав от 28 и 40-и пехотни полкове с 3-и артилерийски полк с численост 8 700 ножа, 24 оръдия и спомагателни част общо 12 000 души. Военнооперативната цел на Васил Делов е да разбие съединенията на Кърджалийския корпус командван от Явер паша в състав от две дивизии и 36-ти низамски полк с численост от 24 000 души. Още от самото начало на войната Хасковският отряд започва своето настъпление в три колони към целта. Решаващият сблъска между българи и турци се разиграва на потстъпите при град Кърджали. Там Явер паша пресреща българите, благодарение на превъзходството в артилерия и неудържимите и всяващи ужас сред турците удари „на нож“ войските от Хасковския отряд преодоляват османската отбрана. Победата на българските войници под командването на полковник Делов освобождава Кърджали и осигурява тила на ІІ българска армия стояща срещу Одрин. След военните успехи и осъществяване на стратегическите цели Хасковският отряд влиза в състава на Кърджалийския отряд. Полковник Васил Делов е назначен за командващ XІ пехотна Сборна дивизия, заемащ този пост заедно с частите под негово ръководство участва в обсадата и превземането на Одрин.
В Муждусъюзническата война командваната от полковник Делов дивизия влиза в боевете срещу гърцката армия в Западна Тракия и нейното обкръжаване в Кресненското дефиле, подготвящо пълното унищожение на гръцката армия. След края на войната Васил Делов е повишен в чин генерал-майор. По време на Първата световна война генералът заема длъжността офицер за поръчки към Министерство на войната, а от февруари 1917 г. е началник на Беломорската дивизионна област и на Тракийската дивизионна област от октомври 1918 г. След загубата на България в Голямата война излиза в запас. Генерал Васил Петров Делов умира в Пловдив през 1938 г.

Награден е с орден „За храброст“ III и IV степен, 2-ри клас; Орден „Свети Александър“ III степен с мечове, IV и V степен; орден „За военна заслуга“ III и IV степен; орден „За заслуга”.

  • Челен удар между джип и кола затвори "Тракия" за часове край Пазарджик (СНИМКИ)
  • Ден на траур в Дупница заради катастрофата в Яхиново
  • Бляновете за Цариград и атаката на Чаталджа
  • Османската империя моли за мир
  • Дръзки и Хамидие
  • Невидимият враг - Холерата
  • Генерал от пехотата Иван Иванов Фичев
  • Отзвукът
  • Генерал-лейтенант Никифор Петров Никифоров, министър на войната
  • Разгромът на турската Източна армия, боевете за Люлебургаз и Бунархисар

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!