Встъпването в длъжност за нов мандат на Владимир Путин като президент на Руската федерация ще се проведе утре, 7 май. Събитието предизвика множество коментари сред първите дипломати на държавите от Европейския съюз.

Украинското външно министерство призова международните съюзници на Киев да не признават Владимир Путин за легитимен президент на Русия и да бойкотират церемонията. 

„Украйна не вижда правни основания да го признае за демократично избран и легитимен президент на Руската федерация", се казва в изявление на МВнР на Украйна.

Кои държави ще имат представители на церемонията и кои не?

Посланикът на Република България в Москва Атанас Кръстин ще бъде извън Руската федерация по лични причини и няма да присъства на утрешната церемония по встъпване в длъжност на президента Путин“, съобщиха от МВнР след запитване на bTV.

Представители на Чехия и Естония няма да присъстват на предстоящата церемония, потвърдиха външните министри на съответните страни на 5 май. Германия, Латвия и Литва също ще бойкотират събитието.

От 27-те страни в Европейския съюз на поканата на Москва ще откликнат 7 държави, сред които Франция, Унгария и Словакия.

Германският посланик в Русия Александър Граф Ламбсдорф беше отзован за консултации, след като Берлин обвини Москва, че провежда кибератаки срещу компании, свързани с отбраната и самолетостроенето, както и срещу управляващата социалдемократическа партия.

Естония не може да легитимира дипломатически отношения с държава агресор и ние решихме да не присъстваме на церемонията по встъпване в длъжност на Путин“, каза говорител на естонския министър на външните работи Маргус Цахкна.

Настоящите отношения между Чехия и Русия не оправдават присъствието на представител на нашето посолство на церемонията във вторник“, обяви чешкият външен министър Ян Липавски.

Литва няма да участва във фалшивия театър на встъпването в длъжност на Путин на 7 май“, каза външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

„Участието в инаугурацията на Путин не е приемливо за Литва. Нашият приоритет остава подкрепата за Украйна и нейния народ, който се бори срещу руската агресия“, допълва министърът.

Франция ще изпрати своя посланик при встъпването в длъжност на руския президент Владимир Путин за следващия му шестгодишен мандат, каза френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс. Решението на Париж предполага потенциално разделение в „западния лагер“.

Дипломати от ЕС не трябва да участват в церемонията по встъпването в длъжност на Путин като президент на Русия, обявиха от групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент

„Те ще бъдат принудени да го поздравят и да аплодират неговите неоимпериалистически изявления, които включват открити заплахи към западните демокрации“, каза евродепутатът от ЕНП Андрюс Кубилюс, чиято дейност включва отношенията с Москва.