Учени от САЩ са изобретили ново противозачатъчно лекарство за мъже - инхибитор на серин/треонин киназа 33 (STK33). Статията е публикувана в списание Science. Оказва се новият метод има и редица предимства. 

STK33 е открита при много животни. Този ензим участва в диференциацията на сперматозоидите. Изследователите са открили няколко потенциално ефективни съединения, които могат да се свържат с STK33 и да я инактивират.

Първо учените откриват няколко метаболитно нестабилни съединения с високо молекулно тегло.

Модифицирайки ги, специалистите получават по-стабилна молекула, която има висок афинитет към STK33.

Учени провеждат експеримент с мишки. Съединението предотвратило забременяването при по-голямата част от фертилните женски, които били държани заедно с мъжки, получаващи лекарството (една женска родила една мишка).

Авторите са изследвали и свойствата на спермата на мишки, на които е инжектирано лекарството. Оказало се, че броят на сперматозоидите не се е променил значително, но подвижността и при двете групи е била нарушена.

Така при изследването на тестисите на мишки, инжектирани с високи дози от лекарството, са установени промени в морфологията на сперматозоидите, което свидетелства за ефекта му върху сперматогенезата.

Електронната микроскопия показа тератозооспермия - високо съдържание на сперматозоиди с неправилна структура. По този начин ниските дози на лекарството влияят върху подвижността на сперматозоидите, а високите дози - върху подвижността и процеса на сперматогенеза.

Потенциални предимства на мъжкото противозачатъчно хапче

  • Споделена отговорност

Мъжете могат да поемат активна роля в контрацепцията, което насърчава равенството в отговорностите за семейно планиране. Тази промяна спомага за намаляване на общественото очакване, че контрацепцията е предимно женска отговорност. Чрез споделяне на тази отговорност двойките могат да вземат съвместни решения за своето репродуктивно здраве.

  • Нехормонални

Нехормоналните противозачатъчни хапчета за мъже, като това, насочено към STK33, избягват страничните ефекти, които обикновено се свързват с хормоналните контрацептиви. Хормоналните методи могат да предизвикат промени в настроението, повишаване на теглото и други здравословни проблеми.

Нехормоналното хапче може да намали тези рискове, което го прави по-привлекателна опция за много мъже.

  • Обратими ефекти на мъжките противозачатъчни хапчета

Контрацептивният ефект на мъжките противозачатъчни таблетки е обратим. След като мъжът спре да приема хапчето, неговата плодовитост се връща към нормалното. Тази гъвкавост е от решаващо значение за мъжете, които може да искат да отложат бащинството, но все пак желаят да имат деца в бъдеще. Обратимостта също така осигурява спокойствие, като се знае, че решението не е окончателно.

  • Удобство

Оралните контрацептиви са лесни за употреба и не изискват медицински процедури или редовни посещения при медицинско лице. В сравнение с методи като инжекции, импланти или хирургически процедури, ежедневното приемане на таблетки е лесно и неинвазивно, което увеличава вероятността да се използва постоянно.

Това изследване представлява значителен напредък в търсенето на мъжка контрацепция, давайки надежда за нови методи за семейно планиране, които могат да помогнат за управлението на нарастващото население в света.