Точно в 9 часа в сряда новите 240 депутати трябва да положат клетва като народни избраници. Това става след издадения днес указ от президента Румен Радев.

Президентът не забави указа, с който новият парламент започва работа. С този акт се слага край на мандата на 49-ото НС, както повеляват новите правила в Конституцията на България.

От Президентството повториха, че „сега всичко е в ръцете на първата политическа сила“.

„В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи и затова го свиках възможно най-рано. От решенията на парламента зависи и решението на всички останали въпроси“, посочи президентът Румен Радев.
От президентството са категорични, че намирането на формула за редовна власт, сега зависи от първите – ГЕРБ-СДС.

„Всичко е в ръцете на ГЕРБ и на останалите политически сили. Редно е те да откликнат на поканата за диалог. Надявам се емоциите от изборите да са отминали и да се види какво е най-добро за управлението на страната“, коментира темата и вицепрезидентът Илияна Йотова.

От Черна гора президентът обясни, че България се нуждае от стабилност, защото пред страната ни има важни въпроси – като например гарантирането на сигурността в региона и интеграцията на страните от Западните Балкани.

„Но вярвам и очаквам, че българският парламент и правителство ще продължат да се придържат към тези политики, които да гарантират устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на Западните Балкани“, каза Радев. 

Снимка: Президентство

В старата столица на Черна гора държавният глава декларира подкрепата на България за членство на страните от Западните Балкани в Европейския  съюз, но само срещу реални реформи.

След като парламентът започне работа, президентът трябва да стартира и процедурата за съставяне на редовно правителство. Той трябва да покани новите седем за консултации. А след това да връчи и първия мандат – по право на  кандидат за премиер, излъчен от първите на изборите ГЕРБ-СДС. Той или тя ще има седем дни да предложи правителство.

Снимка: Президентство

Ако не успее вторият мандат се връчва на втората по големина политическа сила в парламента – ДПС. Ако и те не успеят, президентът избира една от останалите партии в НС, за да им даде възможност за третия последен опит за оставяне на редовно правителство.

Ако и трите опита са неуспешни, се пристъпва към назначаване на нова служебна власт по новите правила в Конституцията на България.