„Ще зачести едно много неприятно явление. Това са прашните бури, които ще срещаме все по-често в България.“ Това каза водещата на „Времето“ по bTV Станислава Цалова.

„Мой колега от Сърбия каза, че е видял вече в Сърбия и в Унгария, че това нещо се случва. Това нещо е факт. След горещото и сухо лято идва есента и когато духа вятър и се появи такава прашна буря, шофьорите са много неприятно изненада. Това явление е характерно за Близкия изток, но не е характерно за нас. То даже вече се е случвало, но не е било в районите, близки до трафик“, каза още тя.

Според метеоролoга на bTV и тайфуните могат да се появят, а за тях трябва да сме подготвени, за да имаме само материални щети без жертви.

„Филипините, например, не са подготвени, и когато връхлети торнадо, има хиляди загинали. Трябва много да се работи и да се работи истински, а не да е политика. Климатът това не е наука и най-добрите специалисти в областта на времето не искат да се занимава с климат, защото това не е наука“, поясни още Стаси Цалова.

Коя е Стаси Цалова?

В телевизията тя е известна като слънчевото момиче на метеорологията, а синоптичните ѝ прогнози се следят с интерес както от летовниците, така и от планинарите.  Станислава Цалова е родена в София. С баба японка и дядо кореец, за младата Стаси екзотиката и приключенския дух се превръщат в закономерност.

Снимка: bTV

Още от училище изучава японски език, а мечтите ѝ за професия се простирали от ватман до пилот. Завършва Софийския университет със специалностите „Метеорология“, „География“ и „Японистика“, в момента е докторант метеоролог.

Снимка: bTV

Преди да се превърне в разпознаваемо лице от ефира на bTV е била фоторепортер в печатно издание. Застава зад редица социални каузи, свързани с опазването на природата и околната среда и в полза на децата.

Отличена е с множество награди за дейността си сред които и приза „Достоен българин“. Стаси Цалова е и автор на вълшебните истории, с които Зеленко Зеленков и неговите приятели вдъхновяват добрия пример в децата.

Омъжена е и има син Светослав и дъщеря Антонина.