Върховният административен съд (ВАС) потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград, съобщиха от пресцентъра на съда. Решението е окончателно.

Делото бе образувано по жалба на кандидата за кмет на Благоевград Илко Стоянов против решението, с което е обявен за избран за кмет на общината Методи Байкушев след местните избори през 2023 година.

Оспорена бе истинността на протоколите от всичките 141 секционни избирателни комисии, в които е произведен изборът в деня на балотажа, като съдът допусна ревизия на изборните книжа в 64 секции.

Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд е потвърдил оспореното решение на ОИК - Благоевград, като се е произнесъл по всички доводи на оспорващата страна за допуснати нарушения на изборния процес.

Административен съд - Благоевград се е позовал на константна практика на ВАС и на Конституционния съд, която очертава предметния обхват на доказване в производство по оспорване на изборен резултат, предава БТА.

По отношение на оплакването, че са дописвани лица избирателните списъци, съдът се е позовал на извършената проверка от ГД ГРАО.

Тя е установила че неправилно са допуснати да гласуват едва четири лица, което по никакъв начин не може да окаже влияние по отношение на обявения изборен резултат.