Индия е световна сила в производството на подправки. По данни на Съвета по подправките в страната изнася над 200 подправки и продукти с добавена стойност за около 180 държави на стойност 4 млрд. долара. Само вътрешният пазар е на стойност 10 млрд. долара, което я прави най-големият потребител на подправки в света.

Сега обаче се появяват опасения относно безопасността на тези прочути екзотични хранителни добавки. Миналия месец Сингапур и Хонконг спряха продажбите на някои подправки, произведени от индийските компании MDH и Everest, заради съмнения за повишено съдържание на етиленов оксид - пестицид, причиняващ рак, пише Би Би Си.

Това не е всичко. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) също разследва продукти на двете популярни марки за потенциално съдържание на пестицида, заяви говорител на FDA, пише Ройтерс.

Анализът, направен от информационната агенция на регулаторните данни в САЩ, установи, че от 2021 г. насам средно 14,5% от доставките на подправки MDH в САЩ са били отхвърлени поради наличие на бактерии.

И двете марки настояват, че продуктите им са безопасни.

Европейският съюз изрази собствени опасения, откривайки същото вещество, причиняващо рак, в проби от люти чушки и пипер на зърна от Индия. В докладите се казва, че регулаторните органи за храните на Малдивите, Бангладеш и Австралия също са започнали разследвания.

Очевидно е, че това е обезпокоително развитие. От една страна, и двете марки са популярни и надеждни. Базираната в Делхи MDH, емблематична 105-годишна семейна фирма, предлага гама от повече от 60 смесени и смлени подправки.

57-годишната Everest Food Products, създадена от търговец на подправки, твърди, че е „най-големият производител на чисти и смесени подправки“ в Индия, който изнася в над 80 държави.

Снимка: iStock

Амитабх Баччан и Шах Рук Хан, суперзвезди от Боливуд, пък са посланици на марката Everest.

Със сигурност това не е първият случай, в който се установява замърсяване на индийски подправки. През 2014 г. експертът по биохимия Ипсита Мазумдар тества популярни марки подправки в Калкута, които произвеждат чили, кимион, къри на прах и гарам масала.

Тя открива олово в хранителните оцветители, използвани за придаване на ярки оранжеви или червени нюанси на подправките.

Снимка: iStock

Неотдавна, през април, органите за контрол на храните и лекарствата в Гуджарат конфискуваха повече от 60 000 кг фалшифицирани подправки - чили на прах, куркума и кориандър на прах и маринована масала.

Безопасни ли са индийските подправки?