Как новата партия „Величие“ пренареди политическия пъзел. Темата коментираха в предаването „Тази сутрин“ политолозите проф. Румяна Коларова, проф. Мария Пиргова и д-р Любомир Стефанов.

„Българските избиратели този път се представиха много по-добре от избирателите от останалите европейски държави, защото те избраха да не гласуват, вместо да гласуват за някакъв вид радикално десни партии“, каза проф. Румяна Коларова.

Ако няма за кого да гласуваш, по-добре е да не отиваш до урните, смята тя. Но признава същото така, че благодарение на негласуващите у нас изплуват партии като „Величие“, които иначе въобще не биха се появили в парламента.

„Ако се върна назад във времето – през 1991 г. и 1994 г., и да ви кажа, че тогава имаше 3-4 комунистически партии, който получиха повече гласове от „Величие“, но никога не успяха да минат повече от 1%, просто защото избирателната активност беше няколко пъти по-висока“, поясни проф. Румяна Коларова.

Според нея това, което сега се наблюдава, може да се обясни по два начина. Първо – когато няма вода, се виждат разните боклуци, които са по дъното. И второ – голямата част от корупционните мрежи, които ни бяха познати, сега се преоблякоха и ги виждаме в техните националистически одежди.

„Не бих казала, че българите масово имат някакво девиантно поведение“, допълни проф. Румяна Коларова.

„Ниската избирателна активност показва на цялото ни общество, какво става, ако си правим пас вкъщи и чакаме някой друг да ни оправи нещата. Лъсват ето тези неща – мога да използвам и по-цветни определения, но ще се въздържа, защото денят днес е по-празничен“, коментира от своя страна д-р Любомир Стефанов.

Той е категоричен, че избирателите трябва да гледат внимателно, за да не се чудат след това, защо някои процеси спират, а другите – тръгват.

„Партиите престанаха да се държат като партии. Една от тяхната функция е да възбужда гражданското общество, да му дама идеи и цели, да го привлича към определени идеали. Друг е въпроса, че това, което се предлага на българите, не е политически продукт, а кръчмарски свада. Как искаш човек да е ориентиран политически, след като ти не му даваш никакви политически аргументи?!“, каза още д-р Любомир Стефанов.

„Настоящата политическа система е фалирала. 70% от гражданите, които имат право на глас, нямат доверие в тази система. Те не отиват да гласуват. Виждаме, че протестният вот е относително малък. Повечето хора просто си остават вкъщи“, коментира темата и проф. Мария Пиргова.

Според нея България не може да си позволи наесен отново да тръгне на избори „със същия избирателен закон, със същите партии, със същата политическа система“.

„Мен ме интересува повече дъното на таблицата, отколкото тези, които влизат в парламента. Влизането на „Величие“ в парламента е любопитен феномен при това предизборно представяне. Да, те имаха добро представяне през годините в Ютуб канала си, но без подкрепа от властта това, което направиха на изборите, не може да се случи. Имам предвид отсъствието на МВР от секциите, а купеният вот не беше контролиран“, каза още проф. Мария Пиргова и допълни, че Бойко Борисов и Делян Пеевски фалират тази политическа система и затова трябва да се появи нова политическа партия.

Следете всичко за изборния ден в нашите онлайн репортажи: