Европейската народна партия (ЕНП) е с категорична победа на изборите за Европейския парламент (EП). Тя ще разполага със 189 депутати.

Втората по сила група на Социалистите и демократите ще има 135 места. На трето място е „Обнови Европа“ – 80 места.

Следват Европейските консерватори и реформатори – 73 депутати, „Идентичност и демокрация“ – 58, Зелените – 52, и Левицата – 36.

Това показват резултати от изборите за Европейски парламент в 26 от 27-те държави членки. Официални данни все още няма само от Ирландия.

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер заяви, че формацията ще търси партньорство с леви и центристки формации за изграждането на по-силна Европа.

Ще се търси и подкрепата на Еманюел Макрон и Олаф Шолц, които са от други политически семейства, за преизбиране на Урсула фон дер Лайен като председател на Еврокомисията.

Изборите бяха белязани и с подем на крайнодесните и евроскептични формации.

45 евродепутати са определени като „независими“, а 53 – като „други“, тъй като досега техните партии не са представени в европейските политически семейства.

За сравнение, на последните избори за ЕП през 2019 г. ЕНП получи 182 мандата, Социалистите и демократите – 154, „Обнови Европа“ – 108, Зелените – 74, „Идентичност и демокрация“ – 73, ЕКР - 62, Левицата - 41, а 57 бяха независими.

Европейският парламент досега се състоеше от 705 евродепутати, а в новия мандат те ще бъдат 720 след преразпределение на местата.