Стана ясна първата прогноза за състава и разпределението в следващия Европейски парламент, съобщиха от Европейката комисия. Прогнозата е на база предварителните резултати от 11 държави-членки на Съюза.

  • ЕНП – 186 депутати
  • Социалисти и демократи – 133 депутати
  • Обнови Европа – 82 депутати
  • Европейски консерватори и реформисти – 70 депутати
  • Крайнодясна идентичност и демокрация – 60 депутати
  • Зелени – 53 депутати
  • Независими членове – 50 депутати
  • Левицата – 34 депутати
  • Други – 50 депутати

Изборите за Европейски парламент вече приключиха в повечето държави от ЕС. 

В Австрия данните показват изборна победа за Австрийската партия на свободата с 27%.

От България най-много евродепутати ще изпратят от ГЕРБ-СДС, които имат 25,8% подкрепа.

В съседна Гърция управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация печели изборите за ЕП с 30% подкрепа. Това е резултат, който е по-нисък то последните прочувания на общественото мнение преди вота, посочват от БТА.

В Германия категоричен победител на европейските избори е Християндемократическия съюз с 29,6% подкрепа.

В Кипър победител на евровота е Демократическият съюз в страната. На второ място с по-малко от 1% разлика е Прогресивната партия на трудовия народ или АКЕЛ.

В Малта изборите за ЕП печели местната Лейбъристка партия.

В Нидерландия в резултатите води съюзът между Зелените и Левите.

В Хърватия на първо място в изборите са Хърватската демократична общност.

Данните се обновяват в реално време на официалния уебсайт за Европейските избори.

Във Финландия Националната коалиционна партия взема най-голям дял от гласовете на гласувалите предварително на европейските избори. Това показват най-новите, първоначални данни на финландското министерство на правосъдието, които обаче по всяка вероятност ще претърпят промени, тъй като са базирани на 53,7 процента преброени бюлетини от предварителното гласуване в страната, проведено от 29 май до 4 юни.

Според екзитполовете в Хърватия управляващата Хърватска демократична общност (ХДО) е получила най-много гласове на изборите за Европейски парламент (33,74 процента), което ще й донесе шест мандата. На второ място е коалицията около опозиционната Социалдемократическа партия с 27,81 процента или четири мандата.

Франция категорично завива в крайнодесния политически спектър. Президентът Еманюел Макрон претърпя тежко поражение на европейските избори в неделя, а крайнодясната партия на Марин льо Пен постигна категорична победа, съобщава Ройтерс. Партията на Льо Пен спечели около 32% от гласовете, което е увеличение с 10 пункта спрямо предишните евроизбори преди пет години и води с около 17 пункта пред партията на Макрон, според първите екзитполове.