Спешна кръводарителска акция се провежда в Бургас. Три деца са настанени в реанимацията на университетската болница и имат нужда от кръвопреливане. 

4-годишно момченце е със заболяване, което налага кръвопреливане. Другите две са оперирани. И трите деца са с рядка кръвна група.  

На опашка да дари кръв Стефани Димитрова чака с 8-годишната си дъщеря.

„Даваха по телевизията за трите дечица - на 4, на 7 и на 12, и реших да дам пример на дъщеря си. И аз за първи път ще давам кръв. Исках и тя да види и да я науча на нещо хубаво", споделя Стефани.

"Много добро дело е да помагаш на децата. И на теб може да ти се случи, и на мен, и на всички хора“, казва малката Дария Димитрова.

"За първи път давам кръв в България, за украинско момче“, казва Таня Найдьон.

"Едното дете е с кръвна група АБ отрицателна, другите две са Б отрицателни. И понеже Б отрицателната кръвна група е доста рядко срещано явление, ние изчерпахме всичките си запаси", коментира д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология.

През лятото спешните случаи в Бургас нарастват в пъти, но градът няма кръвен център. Налага се събраната кръв да се транспортира до Стара Загора за преработване.

"Процедурата е стигнала почти до края, до разписването от министър на здравеопазването. Чакаме поредния министър, който да бъде назначен и да бъде достатъчно смел, за да свърши това“, посочва д-р Желязкова.

„Трябва да бъдем хора, трябва да се помага и се надявам всичко при тях да е наред, да е успешен завършекът на всички операции и родителите да прегърнат децата си", коментира Донка Казакова, кръводарител.

Акцията ще продължи, докато има желаещи кръводарители.