В малките часове на нощта във Враца е възникнало голямо напрежение. Чакащи членове на секции са заплашили, че ще захвърлят чувалите с книжата и ще си тръгнат, оставяйки на полицията и РИК да се справят с цялата работа, ако не бъдат допуснати в сградата по-бързо.

Големият конфуз обаче идва около полунощ, когато три училища в центъра на града и четвърто в съседен квартал останаха без ток.

Членовете на комисиите продължиха броенето на гласовете на тъмно. Едни попълваха протоколите, други им светеха с фенерчета.

Никой не знае какво става. Едни звънят в областната управа, а други – в общината и Енергото. Чува се думата „саботаж“.

„Тъкмо приключвахме и угасна токът. Казаха, че по-рано от един часа няма да дойде. Всички фенерчета, телефони, бяхме въоръжени да си довършим работата. В никакъв случай за спиране не сме помисляли. Другата секция се опитаха, обаче ги върнаха. Един и петнайсет дойде токът. И ето - сега имаме грешки“, каза Цветана Горанова, член на 47-а секционна избирателна комисия.

В социалните мрежи се появи информация и похвали за дежурните екипи на пожарната, осигурили генератори на места, за да работят принтерите. Някои, къде на шега, къде сериозно, се опитали да потърсят алтернативни места за довършване на протоколите.

„Някои членове питали дали могат да си пренесат данните от черновата в беловата в едно заведение до училището, в което има ток, което има ток“, обясни зам.-председателят на РИК Иво Францов.

Още снощи от дружеството в Западна България обясниха за bTV, че е аварирал кабел средно напрежение в десеткиловолтов електропровод и отстраняват повредата. И бяха категорични – не е саботаж.

„Не е добре да се броят бюлетини на тъмно. Не мисля, че ще излезе някакъв адекватен резултат или поне този, който е бил посочен от гражданите“, заяви областният координатор на „Продължаваме промяната“ Деян Войкин.

На предишния вот през есента област Враца отново се прочу – с отпечатване на недостигащи бюлетини в секция в село Върбешница и с дописване на преференции в Малорад.