Най-големият кран на Източното крайбрежие на САЩ беше транспортиран до Балтимор, за да могат екипите да започнат с разчистването на останките от срутилия се магистрален мост.

Спира се издирването на четиримата души, които все още са в неизвестност след бедствието, съобщава агенция Асошиейтед прес.

Губернаторът на Мериленд Уес Мур каза, че големият кран, който може да повдигне до 1000 тона, ще бъде един от поне двата, използвани за почистване на реката от усуканите метални колони и бетонните останки.

„Най-добрите умове в света работят върху плановете за премахване на останките“, каза губернатор Мур и допълни, че за кратко време е бил мобилизиран „голям ресурс от цялата страна, за да се почисти максимално бързо реката“.

„Тук не става дума само за Мериленд. Става дума за икономиката на държавата. Пристанището обработва повече автомобили и повече селскостопанско оборудване от всяко друго пристанище в Америка“, заяви още губернатор Мур.

Той предупреди, че възстановяването ще продължи дълго, но уточни, че е благодарен на администрацията на Джо Байдън за одобрените 60 млн. долара като незабавна помощ. Президентът каза от своя страна, че федералното правителство ще плати пълните разходи по възстановяването на моста.

Припомняме, че до срутването на моста се стигна след като товарен кораб загуби тяга и се удари в опорен стълб във вторник. Щетите са тотални, т.е. съоръжението е напълно разрушено.

Водолазите извадиха телата на двама мъже от пикап, паднал в реката. Според тях обаче сега трябва да се разчистят останките, за да могат те да стигнат до телата на останалите четирима души.