Една седмица остава до най-големия християнски празник у нас – Великден. Какво ще сложим на празничната трапеза и колко ще ни струват покупките?

Екип на bTV направи сравнителен експеримент, като провери цените на продуктите седем дни преди празника в София, Бургас и Враца.

София

В София пред месарниците по ключовите булеварди, опашките се вият на няколко метра пред витрините. На повечето места цената на агнешкия бут е около 28 лева.

Снимка: bTV

Плешката е с около 20% по-евтина. За зелена салата са ни нужни две марули, една връзка репички и връзка лук, които закупени от пазара излизат около два лева. В супермаркета същите продукти струват двойно.

Снимка: bTV

И накъде без яйца и козунаци? Козунакът е около 4,80 лв., а шест яйца възлизат от 4,20 лв. до 4,90 лв. 

Снимка: bTV

Така великденската трапеза за двама в столицата излиза около 35 лв. 

Бургас

В Бургас екипът ни избра супермаркет от местна верига магазини, която работи с едни от най-ниските надценки в региона. В него обаче предлагат само замразено агнешко, което струва 12-13 лв. на килограм. Ако изберем агнешка плешка - цената за килограм е 22 лева. На трапезата се слага и великденска салата. Купуваме репички, връзка лук и две марули. 

Снимка: bTV

Различните видове козунаци са на различни цени. Взимаме от 4,98 лева. Заедно с яйцата, които са само един вид, великденската трапеза в Бургас ни струва около 35 лв. 

Снимка: bTV

Враца

Във Враца предпочитат агнешко предимно от местни производители. Хората дори се записват предварително, за да са сигурни, че няма да свърши. За разлика от големите вериги, където агнешкото, предимно внос, се предлага за около 20 лева за килограм, в някои врачански магазини цената достига 28,50 лева. По думите на собствениците местните предпочитат българското. 

Снимка: bTV

На пазара марулите за празничната зелена салата струват около лев за един брой. Репичките и пресният лук ни излизат общо два лева. Най-голямата радост на клиентите са яйцата, чиято цена е почти двойно надолу, но зависи и от размера, дали са домашни, както и от това дали ще купите няколко бройки или кора. Екипът ни избира домашни яйца - 40 стотинки бройката. 

Снимка: bTV

Козунакът няма как да се пропусне - класически или със стафиди, цената е една и съща – три лева.

Снимка: bTV

 Заедно с лука, репичките, двете марули и с най-сериозния разход – агнешкото, символичната врачанска трапеза за Великден излиза 37.90. И поне пет пъти по толкова, ако е с деца и гости.

 А може ли да имаме по-голям избор на продукти на по-ниски цени, ако изберем открити пазари – вижте във видеото.

По темата работиха Цвети Петрунова, Елеонора Дъбова и Маргарита Стефанова.