Кампанията „за“ и „против“ излизането на Великобритания от Европейския съюз, не е рационална. Около това се обединиха политологът Татяна Буруджиева и социалният антрополог Харалан Александров в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Политиката все повече започва да прилича на комикс – сюжетите, героите, злодеите, започват да функционират все повече по логиката на митичните герои и се отдалечават от добрата английска традиция на здравия разум. Хората все по-малко се вслушват във фактите и експертите, коментира Александров.

Снимка: bTV

Няма реален, нормален дебат, дори когато става въпрос за цифри, което обичайно се възприема като рационален дебат. Традиционно да използваш цифри пък е най-добрата манипулативна техника, каза Буруджиева. Когато не дебатираш проблема като такъв, а искаш да превърнеш една тема във фокус, през който да си решиш съвсем други проблеми, няма начин да не сме в тип манипулативна кампания. Наблюдавах изграждането на образа на врага в лицето на ЕС и ми се струва, че обединението на британците се търси през това да има един враг.

На въпрос защо врагът е точно ЕС, тя отговори „трябва да е нещо съществено и могъщо“. Исторически за Великобритания врагът винаги е бил другата страна на Ламанша, допълни Александров.

Ние сме в една митологемна кампания – по този начин се влияе върху съзнанието и мотивацията, а не чрез рационален дебат, каза Буруджиева. – Създават се лошите, за да бъдем ние добрите.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа

Фактът, че се налага звездите да се изказват по въпроса, е ясно доказателство, че има криза на публичните авторитети, че не се вярва на политиците, експертите и чиновниците. Това е характеристика на късната модерна епоха – всеки има достъп до знанието и си въобразява, че може да е компетентен. Постепенно тежкият политически разговор започва да добива характеристиките на кръчмарски спор или спор в сутрешен блок на българска телевизия, каза Александров.

По думите на Буруджиева, ако трябва да проведат рационален дебат, политиците би трябвало да говорят за реалните проблеми, които съществуват в тази страна. Вярно е, че ЕС, с неговата тежка бюрокрация и администрация, като че ли живее в измислен свят и се вземат смешни и пречещи решения. Рационалността на дебата във Великобритания трябваше да започне от стратегическите проблеми, които стоят пред тази страна, свикнала да живее по определен начин.

Снимка: bTV

Запитани дали брекзит няма да убие икономиката на Острова, Харалан Александров отговори: „Напълно възможно е, но очевидно това не е най-важното. Понякога идентичността е по-важна от икономиката, особено за хора, които я конструират в имперски категории. Иначе Великобритания е в много голяма степен зависима от ЕС и съвсем сигурно е, че при напускане, ще загубят привилегията Лондон да е център на финансовата търговия. Много реални загуби ще бъдат компенсирани със символни печалби.

Общите системи на Европа биха могили да блокират, коментира Буруджиева.

Това обаче е повод за радост, каза Александров. Когато имаш усещането, че много малко зависи от теб, че контролът ти е отнет, че някакви странни бюрократи в Брюксел се разпореждат, възможността да ги нараниш и накажеш е повод за нездрав триумф. Начинът, по който функционира бюрокрацията на ЕС, е лишил хората от усещането за контрол, но това е отговорност и на местните лидери, които използваха Брюксел за плашило всеки път, когато искаха да прокарат непопулярни решения.

И двамата гости обаче не вярват, че ще се стигне до брекзит.

Ако излязат, първата кошарка, която ще се разруши, е Великобритания, те там ще се разпаднат, каза Буруджиева.

Добрият английски здрав разум в последния момент ще надделее, коментира Александров.

Вижте целия разговор във видеото.