Остават по-малко от 24 часа до началото на историческия референдум, който трябва да реши дали Великобритания ще излезе от Европейския съюз (ЕС).

Право на глас имат повече от 46 млн. избиратели, а настроенията в Кралството са разнопосочни – сякаш броят на гласовете в двата лагера – „за“ и „против“, към този момент е изравнен, предаде специалният пратеник на bTV Иван Георгиев.

Вчера премиерът Дейвид Камерън се обърна към британците с послание да гласуват за оставане в ЕС, което веднага беше разтълкувано от политическите му опоненти като знак за паника.

В последвало интервю за Би Би Си Камерън каза, че няма никаква идея как ще гласуват избирателите.

В поредния дебат с основните политически фигури едно от основните „чучела“, с които беше плашен избирателят, беше възможността Турция да влезе в ЕС, предаде Георгиев.

Дискусиите обхванаха бъдещето на едрия и дребния бизнес, трудовия пазар и здравното осигуряване.

„Погледнете по какъв начин нашата небалансирана система ни принуждава да ощетяваме хората, които имат силен принос в нашата здравноосигурителна система, в полза на не контролирания наплив на 510 млн. души от останалата част на Европейския съюз“, каза бившият кмет на Лондон Борис Джонсън.

„Проблемът е, че вие може да си говорите колко хубаво нещо е имиграцията, но вашата кампания не беше „Проект справедливост“, вашата кампания е „Проект омраза“, коментира наследникът му Садик Хан.

Главното притеснение на младите британци пък е, че огромни групи от бежанци са се насочили към Острова. Явно кадрите на мигранти по границите имат много по-сериозен отзвук тук, отколкото у нас, коментира Георгиев.

Българските граждани, с които се срещнахме, изглеждат спокойни, независимо, че има опасност Великобритания да излезе от ЕС и, следователно, правилата за оставане в Кралството да се променят за тях, каза Георгиев. Всички те са убедени, че ще намерят как да останат.

Ако британците гласуват против ЕС, засегнати ще бъдат и българските студенти, чийто брой е над 6000. Гледайте среща с две от тях довечера в централните новини на bTV.

Междувременно снощи прочути сгради във Великобритания бяха осветени в цветовете на британския национален флаг, а знамето украси и здания в много европейски градове. В Мадрид това беше сградата на кметството, като флагът беше изваден и на балкона на двореца на краля.

В столицата на европейския ренесанс – Флоренция, статуята на прочутия Давид на Микаленджело беше драпирана с британското национално знаме.