Израелски войници откриха телата на трима заложници в Ивицата Газа, които са били „убити“ от похитителите си на 7 октомври. Жертвите са Шани Лук, Амит Бускила и Ицхак Гелер, заяви говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари.

Израелските граждани бяха взети за заложници по време на нападението на „Хамас“ на 7 октомври и убити по време на кървавия удар срещу музикалния фестивал „Нова“, добави той, цитиран от местни медии.

Хиляди млади хора се бяха събрали на 6 и 7 октомври, за да танцуват на електронна музика на фестивала, който се проведе до кибуца Реим, близо до границата с Ивицата Газа.

Бойци от палестинската групировка „Хамас“ пресякоха границата и убиха повече от 360 души на фестивала.

Около 240 души бяха взети за заложници и преместени в Газа по време на нападението, при което загинаха общо над 1200 души.

Малко повече от 100 бяха освободени по време на споразумение за освобождаване през ноември, но ЦАХАЛ смята, че в Газа все още се държат 132 заложници, 128 от които бяха взети на 7 октомври.

По-рано днес стана ясно, че израелски войници споделят видеоклипове и снимки с измъчване на заложници в социалните мрежи. Преди време от армията обещаха да разследват предишни подобни случаи.

Според правни експерти снимането и публикуването на подобни неща онлайн може да се категоризира като военно престъпление. Би Би Си са анализирали 45 снимки и видеоклипове, като сред тях има и такива, на които задържаните насилствено са увивани в израелски флагове.

Според международните закони за човешки права арестантите не трябва да бъдат подлагани на ненужно унижение или публично любопитство. Експерти са категорични, че публикуването на снимки и клипове онлайн е точно това.

Вижте още ТУК.