През 2012 година симитлийското село Черниче печели приза за първото евросело на България, благодарение на усвоени над 10 милиона еврофондове.

Колко се е променило първото евросело у нас и защо близо 50% от жителите му избраха да гласуват на отминалия вот?

Оказва се, че дървата за огрев през зимата са основното делнично занимание на стотиците домакинства в селото днес.

В детската градина и по улиците пък децата безгрижно усещат горещината на асфалта, а в най-близката кръчма тъкмо получили своята пенсия някои обсъждат по източноевропейски резултатите от отминалия вот. 

„Нашето село е прекрасно. Дано да вървим напред - европейско село сме, ние сме си европейци“, казва Страхил Станков.

„Ако не направят правителство, ще сме си същото дередже, народът върви назад“, смята друг местен жител.

Георги Стефанов е кмет на село Черниче от девет години. Познава проблемите на всеки жител и въпреки че голямото усвояване на еврофондовете идва от предишния мандат, част от изпълнението на проектите са и негово задължение.

Селото се обновява постепенно.

„Изборите в Брюксел няма как да не се отразят и на населени места като нашето село. Изборът, който направи Европа е наистина по-различен и до някаква степен притеснителен. Според това е вследствие от политиката, която води Европа през последните години – спрямо мигрантите“, смята Георги Стефанов.

Докато се разделяме с управника на селото, срещаме и Славчо, от десетилетия строи магистрали у нас и в чужбина, и въпреки трудовия график не забравя да гласува и на тези избори.

Мненията в първото евросело у нас за бъдещите политически страсти остават различни, но и с надежда че както щъркелите избират да свият гнездо тук, така и Европа няма да забрави тези няколко улици на юг от Симитли.

Има хора, които избират да се върнат в Черниче и да отгледат децата си в него.