Полуфиналният мач-реванш от Лига Европа между Челси и Базел изглежда лишен от интрига. Малцина са тези, които смятат, че швейцарският тим е способен на подвиг на "Стамфорд Бридж" след домакинската си загуба с 1:2 преди седмица. Аз обаче ще ви дам три солидни причини да гледате този "протоколен" двубой довечера от 22:05 часа в ефира на bTV Action и онлайн на VOYO.BG.

1. Базел умее да разплаква английски тимове. Швейцарците взеха скалпа на Тотнъм в четвъртфиналната фаза на Лига Европа, а миналия сезон изхвърлиха от Шампионската Лига Манчестър Юнайтед. Особено впечатляващ бе начинът, по който Базел (тогава воден от Торстен Финк) направи 3:3 на "Олд Трафорд", изпускайки паметна победа с гол в последната минута на Ашли Йънг. В ответния двубой обаче "червено-сините" с треньор Хайко Фогел се наложиха над "червените дяволи" с 2:1 - резултат, който ги класира за осминафиналите за сметка на тима на Алекс Фъргюсън. И срещу Тотнъм, и срещу Манчестър Юнайтед Базел беше аутсайдер (каквато е ситуацията и сега), но в крайна сметка ликуваше. При гостуванията си в Англия тимът отбеляза общо 5 попадения, а тази вечер футболистите на Мурат Якин се нуждаят от голове.

2. Челси има склонност да подценява (уж) решени сблъсъци. Спомнете си само реванша от 1/16-финалите срещу Спарта. Лондончани бяха победили с 1:0 като гост в Прага, помислиха, че са обезсмисли втората среща и след като чехите поведоха на "Стамфорд Бридж", отборът на Рафаел Бенитес трябваше да трепери до последната минути, за да изравни резултата и да се класира напред. Реваншът срещу Рубин във фазата на четвъртфиналите също не бе безметежен за Челси, въпреки комфортната победа с 3:1 в Лондон. В Русия англичаните два пъти повеждаха, но допуснаха обрат до 2:3 четвърт час преди края, а в оставащото време хаосът властваше в играта на европейския клубен шампион за миналата година. Все пак Челси елиминира Рубин, макар и да си усложни живота. Трябва да отбележим, че в неделя на лондонския отбор му предстои много важен мач срещу Манчестър Юнайтед във Висшата Лига, където футболистите на Бенитес се борят да завършат в челната четворка, така че да могат да участват в Шампионската Лига следващия сезон. Няма да е изненадващо, ако "сините" излязат довечера с мисъл за представянето си срещу "червените дяволи", успокоени от аванса си постигнат в Базел. Много вероятно е Бенитес да остави на пейката част от звездите си, което би увеличило шансовете за краен успех на швейцарците.

3. Базел надиграваше в големи периоди от първия мач именития си противник. Играчите на Мурат Якин доказаха, че могат да създават голови ситуации, но късметът не бе с тях при завършващите удари. Швейцарският клуб има в състава си един от най-перспективните футболисти в лицето на Мохамед Салах. Националът на Египет може да вгорчи живота дори на най-класния защитник, ако има ден. За него президентът на Базел Бернхард Хойслер казва, че ако се научи да завършва по-голям процент от положенията за гол, които се откриват пред него, ще добави още една 0 към трансферната си стойност (в момента Салах е оценяван на 4,5 млн евро). Със Салах, опитния голаджия Марко Щрелер и талантливото ляво крило Валентин Щокер атаката на Базел е способна да приземи устремения към титлата от Лига Европа Челси. Стига, разбира се, и късметът да бъде на швейцарска страна тази вечер.


АВТОР: ИВАЙЛО ЧИЛЕВ