Тази сутрин започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите с най-ниски пенсии. Те са в размер на 100 лева и ще се изплащат по начина, по който се получава пенсията.

Ако пенсията се превежда по карта, и добавката ще постъпи там. Ако се взима на ръка от пощата, пенсионерите трябва да отидат на място. 

Снимка: iStock

След решение на парламента тази година право на еднократна добавка имат само пенсионерите под линията на бедност, а именно тези, които получават за април пенсия в размер до 526 лева заедно с добавките и компенсациите.

Сега се изплаща само добавката в размер от 100 лв, а майските пенсии ще се дават по обичайния график – между 7 и 20 май. 

„Ако лицето получава пенсия, която е по-ниска, но-получава и добавка от починал съпруг и тя заедно с пенсията надвишава 526 лева, лицето няма да получи 100 лева еднократна сума за Великден“, посочи Иванка Генова, началник на отдел „Пенсии“, НОИ-Враца.

Повечето пенсионери казват, че ще използват допълнителните 100 лв., за да подготвят великденската трапеза, с която да посрещнат своите роднини.

Първоначалното предложение за великденски добавки към пенсиите беше на ГЕРБ и ДПС и то предвиждаше  75 лв. еднократна помощ за най-бедните пенсионери.

Финансовият министър в кабинета „Денков“ Асен Василев се обяви против добавките с мотива, че това е порочна практика и може да застраши актуализацията на пенсиите от 1 юли с 11% заради липса на резерв в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ).

Снимка: iStock

От БСП поискаха по 100 лв. да получат хората с размер на пенсията под линията на бедност и по 50 лв. – всички останали. Това предложение не беше прието.

„534 000 души ще получат тази добавка, тя ще бъде изплатена от НОИ на 26 април, за да могат да си ги получат хората за празниците – преди Великден“, уточни служебният социален министър Ивайло Иванов в „Защо, г-н министър“ по bTV. 

Паричните обезщетения за бременност, раждане и отглеждане на дете за настоящия месец ще се изплатят преди празниците – до края на месеца.