В края на тържествения водосвет над небето на София прелетяха три изтребителя МиГ-29. Те излетяха около 10:05 ч. от летището в Пловдив. 

Снимка: bTV

„След около 12 минути сме източно от София в зона са изчакване, след което трябва да минем над пл. „Александър Невски“ на около 250 метра с 600 км/ч. Това е един доста сериозен полет, преди който трябва да има точни разчети, за да се мине в указаната цел и в указаното време“, обясни ген. Николай Русев, командир на авиобаза „Граф Игнатиево“.  

"Сгъстеният боен ред е параден строй, а в реални условия летим в различни формации. Това е направено специално за публиката“, добави той.

Снимка: bTV

В такива полети участват само подготвени пилоти.

„За пореден път доказваме, че бойните пилоти са на линия и в студ, и в пек, и в празник, и в делник. Емоцията е силна, усещането е неповторимо“, допълни ген. Николай Русев.

Снимка: Емил Митев

Тази година самолетите излетяха от летището в Пловдив, тъй като авиобаза „Граф Игнатиево“ е в ремонт, за да приеме новите Ф-16. Изтребителите МиГ-29 могат да развият скорост над 2000 км/ч.

Припомняме, че военният парад в столицата по повод 6 май бе отменен, тъй като има съвпадане на Великденските празници с празника на Българската армия.

Празникът бе отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния войн в столицата. Временният наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква Врачанският митрополит Григорий отслужи водосвета.

При изпълнението на националния химн бяха произведени 20 артилерийски салюта, а в края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ прелетяха и трите самолета МиГ-29.