Неидентифицираните летящи обекти (НЛО) предизвикват толкова много безпокойство през последните години, че дори НАСА стартира продължителен проект, за да разбере какво представляват те.

Според някои експерти обаче фокусът трябва да се премести от небето към морето, коментира британското издание The Telegraph.

Бивш ръководител на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) пуска сонда сред неидентифицирани подводни обекти (USO) и по-специално на морското дъно край бреговете на Калифорния.

Тимъти Галодет, който е и бивш контраадмирал от Военноморските сили на САЩ, прекарва последните 18 месеца в интервюиране на десетки моряци, подводничари, военен персонал и членове на бреговата охрана на САЩ. Всички те казват, че са виждали неидентифицирани кораби във водата.

През 2019 г. край бреговете на Сан Диего в Южна Калифорния е наблюдаван обект с тъмна форма, който се движи бързо във въздушното пространство, преди да се потопи във водата.

При инцидент през 2004 г., наречен Tic Tac, пилоти от Военноморските сили на САЩ виждат кораб с форма на известните бонбони, който се носи над водата край бреговете на Калифорния.

Чрез изследване със сонар е открита необичайна траншея (дълъг, тесен и дълбок ров) на морското дъно - сякаш обект със същата форма се е блъснал в подводен хребет, а след това се е плъзнал до спиране.

Тимъти Галодет планира да изпрати подводница с дистанционно управление на това място, за да провери дали има някакви предпоставки за установения феномен.

„Не мога да обясня появата на тази форма затова искам да използвам ROV (дистанционно управлявано подводно превозно средство), чрез което да заснема видео на мястото“, коментира той пред The Telegraph.

„Това може да ни позволи да открием подробни характеристики и да разберем как се е образувало. Все още никой не се е съгласил да предостави кораб или ROV. Хипотезата е, че може да се е образувало от взаимодействие на НЛО (неидентифицирани летящи обекти) или на НПО (неидентифицирани подводни обекти) с морското дъно.

Галодет смята, че доказателства за НПО може да има в звукови данни на Военноморските сили на САЩ, но в момента те са класифицирани.

„Не съм виждал подписи върху такива данни, но бивш офицер в подводница, с когото съм разговарял, е виждал“, казва той.

В края на март Тимъти Галодет, мозъчният тръст Sol Foundation, група от академици, военни и правителствени служители, ангажирани с изследването на НЛО, публикуват доклад за неидентифицирани подводни обекти.

Групата призовава разследванията за тях да бъдат превърнати в национален приоритет за правителството на САЩ и твърди, че подводните аномалии застрашават морската сигурност.

Докладът описва инцидент в Агуадила, Пуерто Рико, при който система за термично изображение на самолет на митническата и гранична служба на САЩ засича бързо движещ се обект, който навлиза в Атлантическия океан.

„Само за година и половина - откакто станах активен и започнах да интервюирам хора, срещнах десетки свидетели - търговци, военни, брегова охрана, моряци и подводничари, които са наблюдавали неидентифицирани подводни обекти“, казва Тимъти Галодет на събитие на Sol Foundation.

„Все още нямам никакви официални данни. Това е следващата стъпка. Но това са няколко десетки хора, които са виждали явления в нашите океани – в различни части на Тихия океан, в Мексиканския залив, Карибите, Средиземно море и Индийския океан, в Северния Атлантик и на източното крайбрежие. Това се случва и аз се опитвам да го разбера по-добре“, посочва още бившият контраадмирал.

Миналата година Конгресът на САЩ инструктира Министерството на отбраната да разследва НЛО и създаде нов отдел, наречен All-Domain Anomaly Resolution Office (AARO).

Доклад на националното разузнаване на САЩ също разкрива 274 наблюдения на НЛО от военни служители, които са регистрирани между август 2022 г. и април 2023 г.

Тимъти Галодет споделя още, че през 2015 г., докато е работил като главен метеоролог за Военноморските сили на САЩ, е получил класифициран имейл, озаглавен „Спешен проблем с безопасността на полета“. Към него е било прикачено и видео, което показва как пилоти на изтребител Hornet избягват на косъм сблъсък във въздуха с НЛО .

Военноморските сили са се отказали да говорят за това.

Проф. Гари Нолан от Медицинския факултет на Станфордския университет, който помага за основаването на фондация Sol, казва, че е време заплахата да се приеме сериозно.

Обекти, заснети от сонар, се движат във водата много по-бързо от нашите най-добри подводници. Има и обекти, които са наблюдавани близо до повърхността на океана от пилоти при прелитания. Наблюдавани са обекти, издигащи се от океана, от от палубите на военни или търговски кораби“, посочва Нолан.