Google и изследователската лаборатория на търсачката (DeepMind) пускат виртуален д-р Хаус (Med-Gemini), който надминава очакванията на създателите си. За това разказва американското издание New Atlas.

Макар че подобни модели вече масово навлизат в медицината, този до момента е покрил 10 от зададените му 14 златни стандарта.

Виртуалният д-р Хаус има „фактически по-точни, надеждни и нюансирани резултати за сложни клинични разсъждения от своите конкуренти, включително GPT-4“, съобщават от Google.

Според представители на компанията техният модел е постигнал 91,1% точност на MedQA – един от най-популярните тестове в тази сфера.

Нещо повече – виртуалният д-р Хаус е надминал лекарите при обобщаването на медицински текстове, а клиницистите оценяват отговорите му като „добри“ или „по-добри“ от тези на експерти в 50% от случаите.

Освен това системата е обучена да се справя и със задачи от типа „търсене на игла в купа сено“, ровейки и извличайки информация от здравните досиета на пациентите, както и от различните медицински бази с данни, съществуващи в интернет пространството.

Но това не е всичко. Виртуалният д-р Хаус се представя добре и в разчитането на редица медицински показатели, снимки и рентгенови изображения, твърдят още изследователите.

Екипът на Google демонстрира ефективността на разработката си с няколко примера. В един от тях пациент изпраща изображение на кожна лезия и моли виртуалния д-р Хаус да му помогне за диагностицирането на здравословния проблем.

Изкуственият интелект задава на пациента поредица от въпроси, след което посочва кое е заболяването, предлагайки му и няколко варианта за лечение.