„Сириецът Омар не е прегазил умишлено двамата полицаи, а се опитал да направи спасителна маневра и да ги избегне.“ - това каза адвокатът му Калин Янев. Омар продължава да твърди и че е бил непълнолетен към момента на инцидента. Защитата му ще пледира за намалено наказание.

Наблюдаващият прокурор Димитър Узунов е категоричен, че държавното обвинение е събрало всички необходими доказателства, за да квалифицира престъплението като умишлено и особено тежко.

В Окръжния съд в Бургас започна разпоредителното заседание по делото за смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с нелегални мигранти в центъра на Бургас. Тежкият инцидент е от лятото на 2022 година.

Обвиняем за смъртта на двамата полицаи е сириецът Омар Аднан. Той е шофирал пътническия автобус, натоварен с 47 нелегални мигранти и след гонка блъска патрулния автомобил, застанал на пътя му.

Автотехническа експертиза е установила, че вместо да спре Омар е навлязъл в кръгово кръстовище в Бургас с близо 80 км/чмас или два пъти по-висока от разрешената скорост и умишлено се е врязал в полицейската кола, която е била с включена сигнализация.

При сблъсъка, в опит да го спрат да продължи към центъра на града, на място загинаха двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев.