Датската министър-председателка Мете Фредериксен е откарана в болница заради получена лека травма от удара при вчерашния инцидент. Тя беше нападната от мъж в центъра на Копенхаген.

Фредериксен е "в безопасност, но е в шок" от случилото се вчера. Всички планирани за днес нейни ангажименти са отменени, посочват в изявление на нейната канцелария, цитирано от ДПА.

Бързо арестуваният от полицията 39-годишен нападател трябва да се яви по-късно днес на предварително изслушване в окръжния съд в Копенхаген.

Все още не са оповестени подробности за случилото се на площад "Култорвет" в историческия център на датската столица, както и какви са били мотивите на заподозрения.

Свидетели разказаха пред местни медии, че 46-годишната министър-председателка на Дания е успяла сама да се отдалечи пеша от мястото на инцидента.

От цяла Европа веднага бяха изразени реакции на европейски лидери, осъждащи нападението срещу Фредериксен.

Снимка: Ройтерс

"Шокиран съм да чуя за насилието срещу моята приятелка, министър-председателката Мете Фредериксен, от нашия съюзник Дания. Остро осъждам всякакво насилие срещу нашите политически лидери", написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в социалната платформа X.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече случилото се "жалък акт, който противоречи на всичко, в което вярваме и за което се борим в Европа", а френският президент Еманюел Макрон го осъди като "неприемлив" и пожела на датската лидерка бързо възстановяване.

"Остро осъждам всяка форма на насилие срещу демократично избрани лидери в нашите свободни общества", каза финландският премиер Петери Орпо.

Снимка: Ройтерс

"Нападението срещу демократично избран лидер е също и нападение срещу нашата демокрация", написа шведският премиер Улф Кристершон в X.

Инцидентът идва в момент, когато 27-те държави от ЕС избират повече от 700 членове на Европейския парламент по време на четиридневно гласуване, което започна в четвъртък. Избирателите в Дания отиват до урните утре.

В Словакия надпреварата за Европарламента беше помрачена от опит за убийство на премиера Роберт Фицо на 15 май. Случаят разтърси 5,4-милионната централноевропейска страна и предизвика силен отзвук в цяла Европа.