„Няма да позволим повече експерименти, потъпкване правилата на демокрацията. Експеримент беше сглобката, с ротациите, с това вторият да управлява, първият да подкрепя хора, които не са минали през избори и изведнъж се появяват министри , които не е ясно откъде са дошли“, каза Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ.

Той заяви, че ще се наблегне на класиката.

„Това е коалиция, преговори и подписване на споразумение, сериозни преговори, поставяне на цели пред държавата, подписване на коалиционно споразумение за министри, хора, които са минали през избори, които носят ценностните на общественото доверие и които могат през политическа воля да гонят въпросните цели, които са записани в коалицонното споразумение и администрацията въобще“, каза Митов.

Той обясни, че след изборите ще се решава какво ще се прави.

„Трябва да минат самите избори. Знаем със сигурност, че няма да позволим повече експерименти и потъпкване правилата на демокрацията. Ние сме достатъчно зряла партия, за да знаем, че в една демокрация няма начин да предпоставяш вота и волята на избирателите. Когато народът те нареди по определен начин, гледаш с кои партии може да съставиш обща програма с общи цели. Всичко спря в държавата през последните 3 години. „Хемус” спря, хората във Варна ме питат кога ще стане готова, кога и „Черно море” ще стане готова”, коментира той.

Според него хората разчитат на подобрена версия на управлението на ГЕРБ:

„Реставрация след революцията. Хората видяха, че дотук са били лъгани и мамени. Статуквото бе дума, използвана от „Продължаваме промяната”. Между едрите популисти, между Кирил Петков и Костадин Костадинов, има органична връзка. Целта на „Възраждане” и Асен Василев е България да не влезе в еврозоната”, смята той.

Митов добави, че намерението им е да се отнасят отговорно към държавата.

„На последните избори нямаше начин, при 5 поредни парламентарни избори, да не опитаме да съставим правителство. Ако статуквото означава политическа предвидимост, ред, ясни цели, сигурност, аз нямам проблем да се идентифицирам с такова статукво. Това понятие не е непременно негативно. Гражданите вече го желаят” каза още той.

На въпрос с кои партии имат една ценностна система, той заяви: „Програмите са ясни и публични. ДПС и ПП имат обща ценностна посока. След като са ценностно близки, трябва да си намерят общи цели и в програмите, за да формулират цели пред институциите и държавата, които да изглеждат общо.”

За „Магнитски” той подчерта: „В листите си нямаме хора, санкционирани по „Магнитски”. Оттам насетне разговорът отново отива в посока какво искаме за държавата. За нас е важно да поставим няколко неща на масата, важни за европейските и националните избори. Не мога да говоря за ДПС – това е легитимна българска партия, за която гласуват български граждани. Не можем да предпоставяме с кого ще седнем на масата, когато изборите не са минали.”