Задържан е мъж, за когото има доказателства, че е ръководил групата за трафик на мигранти, замесена в катастрофата между патрулка и автобус в Бургас. Прокуратурата в Пловдив вече е събрала доказателства, че мъжът е действал в ОПГ.

Най-късно утре прокуратурата ще напише диспозитивите на обвинението. Припомняме, че в катастрофата загинаха двама полицаи. 

Каналът е управляван от 30-годишен гражданин на Сирия, който живее в Пловдив. Той имал разрешение да пребивава у нас. Официално той е служител на изпълнителна длъжност в голямо дружество в Пловдив, съобщиха на брифинг от прокуратурата в Пловдив.

Сирийският гражданин бил в постоянна връзка с двама души в Истанбул, които набирали мигрантите. Доказателствата сочат, че той е взимал по 3000 евро на човек.

„Сирийският гражданин се обажда на няколко лица от Харманли, Средец и Хасково, които му осигуряват автомобили. Освен автомобили осигуряват и шофьори, които са по-често случайно набелязани лица от чуждестранен произход. Има и българи – такива, които взимат вече преминалите нелегално през границата в страната чужденци и се отправят сърцето на страната, тук в Пловдив престояват и след това към Западна Европа“, обясни прокурорът от Районна прокуратура-Пловдив Димитър Пехливанов.

При акцията по разбиването на канала са задържани общо 12 души. Арестите са извършени в Харманли, Хасково, Средец и Пловдив.

Отделно се задържани 22 мигранти до Средец, пресекли незаконно границата. Те е трябвало да се включат в този канал и така да стигнат до Европа.

„Към настоящия момент този канала е пресечен. Всяка една от версиите ще бъде много детайлно проверена“, заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Той добави, че в следващите дни ще има още данни за извършени операции срещу престъпната дейност.