Американският астронавт Уилям Андерс, който обикаля Луната с космическия кораб „Аполо 8“ и прави една от най-известните снимки в космоса, умира на 90-годишна възраст, докато управлява самолет с лек двигател.

Според официални данни самолетът му се е разбил във водата северно от Сиатъл, щата Вашингтон, съобщи Би Би Си.

Синът на Андерс Грег потвърди, че баща му е пилотирал малкия самолет и че тялото му е било открито в петък следобед.

„Семейството ни е съсипано. Той беше страхотен пилот. Той ще ни липсва“, се казва в изявление на семейството.

През 1968 г. Андерс е пилот на лунния модул на мисията „Аполо 8“ - първият космически кораб с екипаж, достигнал Луната. Той е автор на емблематичната снимка „Изгревът на Земята“ - едно от най-известните изображения на нашата планета от космоса.

Снимка: X/@sentdefender

Снимката е направена в навечерието на Коледа. На нея е запечатана Земята, която се издига над хоризонта на безжизнената лунна повърхност.

По-късно Андерс нарича тази снимка своя най-значим принос към космическата програма.

„Дойдохме дотук, за да изследваме Луната, а най-важното нещо, което открихме, беше Земята“, каза той.

Мнозина смятат, че този образ е мотивирал световното движение за опазване на околната среда и е положил основите на световната кампания за Деня на Земята.

Снимка: X/@MarioNawfal

Националният съвет по безопасност на транспорта на САЩ съобщи, че самолетът Beechcraft A45, управляван от 90-годишния Уилям Андерс, се е разбил около 11:40 ч. местно време (21:40 ч. българско време). Той е паднал във водата на около 25 метра от брега на остров Джоунс.

Очевидецът Филип Персон разказва пред местната новинарска телевизия King-TV, че самолетът е извършил нещо подобно на мъртва точка, предава БГНЕС.

Снимка: X/@noFrontMilitar

„Не можех да повярвам на очите си. Беше като нещо от филм със специални ефекти. Огромна експлозия, пламъци и всичко останало“, добави той.

На видеозапис, за който се смята, че е заснел катастрофата, се вижда как пилотът се опитва да избегне сблъсъка в последната секунда, след което самолетът се разбива във водата, избухва в пламъци и се разпада.