Хиляди шофьори не са могли да сключат задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност“

Причината – четвърти ден системата на Гаранционния фонд е блокирала.
В същото време МВР заявява, че няма да опрости глоби на шофьорите, които са без валидна застраховка.

Първоначално обещаха утре проблемите да бъдат окончателно отстранени, но по-късно съобщиха, че са успели да се справят и застраховки вече се издават спокойно.

Руско Димитров вкарва колата си в сервиз, а докато е там, застраховката му изтича. От събота прави безуспешни опити да я поднови, но системата не работи. Налага се да плати и за пътна помощ, която да докара колата до дома му, защото в сервиза няма място след ремонта.

Снимка: btvnovinite.bg

А стъпи ли на пътя без „Гражданска отговорност“ рискува 250 лв. глоба, въпреки че не е по негова вина. От фонда му обяснили, че работят по проблема.

„Попитах го кога ще можем да си направи застраховка, тъй като е лятно време и предстои пътуване. Попитаха ме защо чакате последния момент да си сключите такава и ми затвориха телефона“, разказва Руско Димитров.
В сервиза пък му казала и, че без задължителната застраховка няма как да мине технически преглед.

Хората, купили нови автомобили, също не могат да ги ползват без „Гражданска отговорност“. Такъв е случаят на Йовка Шопова, платила е колата си, но я оставила в автокъщата. Колата е купена за работа и собственичката търпи финансови загуби.

От Гаранционния фонд , отговорен за издаването на застраховките, обявиха, че в събота системата им е спряна за профилактика, за да подобрят услугата.

Според тях към момента повечето технически проблеми са отстранени, но са възможни забавяния при обработката на заявките.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съветват всички, които не могат да сключат застраховка, да не карат колите си.

А според експерти по информационни технологии не е нормално профилактиката на една система да трае 4 дни.

Те съветват при подобни случаи гражданите да бъдат уведомявани предварително, за да имат достатъчно време да подновят полиците си преди профилактиката.

Вижте коментара по темата на експертът по информационна и дигитална сигурност Ясен Танев: