Делян Пеевски обяви, че вторият мандат е обречен и ДПС ще върне папката веднага и допълни, че вървим към избори. Други обаче възложиха надежди за кабинет с третия мандат.

След провала на първия мандат, ГЕРБ вече не участва в опити за кабинет, обяви Бойко Борисов.

„Няма да участваме в преговорите повече и казахме ясно на всички. Мислеха, че ми се управлява. А аз направих компромис да не съм кандидат. Сега ви казвам - правителство на ГЕРБ ще има, когато аз съм кандидат за премиер, на шега го казвам. Още вчера казах, че отиваме на избори“, заяви Борисов.

И вторият мандат няма как да се случи, защото няма подкрепа, обяви неговият титуляр Пеевски в кулоарите.

„Затова призовавам президента да забърза процедурата. Ще отидем и ще върнем мандата, след като го получим веднага. Третия мандат също няма да е успешен. Затова е ясно, че вървим към избори“, каза съпредседателят на ДПС.

Юристи вече обясниха, че ако ДПС се разцепи, то вторият мандат ще отиде в ПП-ДБ, защото те ще са втора по големина парламентарна група. Оттам коментираха и първия, и втория мандат така:

„Имаме една добра и една лоша новина – добрата е, че няма правителство на ГЕРБ и Делян Пеевски, а лошата е, че няма правителство. Нямам представа дали вторият мандат ще дойде при нас, но ще се отнесем отговорно“, коментира депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

А други вече гледат към третия мандат и възможността за съставяне на кабинет.

„Вторият мандат е нулев, никой няма да подкрепи разпадаща се политическа сила. Ние нямаме проблем да преодоляваме противоречия с другите, включително с ПП-ДБ  на база на народовластието. Ключът е в ръцете на ПП-ДБ. Ако надмогнат своето политическо его и късогледство, е напълно възможно да има такъв кабинет. Което ще остави ДПС и ГЕРБ в изолация и опозиция“, смята лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов.

И БСП виждат шансове за третия мандат.

„Ако президентът ни го даде, ще подходим отговорно, трябва експертно правителство на националното спасение“, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

А седмите в парламента не гледат към мандатите, а са на ръба на разпадането на групата. Депутатът от „Величие“ Николай Марков отговори на нападките от Ивелин Михайлов, с когото заедно са създали партията.

„Той е човек е със семпъл ум и посткомунистически възгледи, иска да гласуваме с „Възраждане“. То няма такава партия“, заяви Марков.

И отговорът на Ивелин Михайлов: „Аз, доколкото знам, от групата са решили да го махнат от председателското място. Това в момента, което се прави, е някакъв цирк.“

Михайлов прогнозира, че част от депутатите на „Величие“ ще станат независими.