Скандален случай, заснет на родното Черноморие: Млади родители дишат райски газ от балони, а до тях е количката с бебето им, което няма и година.

Случаят отприщи вълна от възмущение в социалните мрежи. Институциите се самосезираха.

Снимката е направена в Созопол. Скриваме лицето на майката, защото самата тя все още няма 18 години. Младата пловдивчанка отказа да застане пред камерата ни.

„Бебето е много малко - разбирам хората, които са се възмутили. Но това е един балон за мен, който те кара да се смееш за 15 секунди и не мисля, че е толкова страшно, колкото хората в момента го изкарват“, коментира жената.

„На ден в България има страшно много мъже и жени, които пият и се карат, и правят какво ли не пред децата си. А моето дете е видяло как надувам един балон“, допълва още младата майка.

Законът казва, че пълнителите с диазотен оксид са забранени за продажба в заведения и дискотеки. Разпространението им по морето обаче не само че не е спряло, но и процъфтява.

„Аз използвам балони с райски газ. Ако пия алкохол, взимам малък балон“, казва турист в „Слънчев бряг“.

„Определено младите доста често използват това нещо, виждали сме го по плажа, отделно във водата някой път също сме виждали хора“, коментира управител на централен плаж в курорта.

Последствията от употребата са сериозни.

„Може да се получи мозъчна смърт, може също да се стигне до шокови състояния, загуба на памет, халюцинации“, коментира д-р Полина Желева, РЗИ-Бургас.

Оказва се, че употребата на райски газ на открито от пълнолетни не нарушава закона. Но в случая с младите родители провинение все пак има - законово, заради непълнолетната майка, която диша балон. И морално - заради невръстното дете.

От Агенцията за закрила на детето казаха за бТВ, че са се самосезирали по случая.