С началото на летния сезон полицията и здравните инспектори започват масирани проверки в заведенията за незаконна продажба на диазотен оксид, известен като райски газ.

Въпреки това заведение в Китен пусна в социалните мрежи обява, че търси балонеса. Така се наричат момичетата, които пълнят и продават балоните с този газ.

От 7 септември миналата година има пълна забрана за продажбата на райски газ в клубове и дискотеки. Екип на bTV се обади на телефона от обявата, за да научим какви са условията за позицията за работата на балонесата.

Какви са условията?

- Засега не търсим. Ние не работим в момента.

А кога мога да се обадя, видях обява?

- По-нататък към края на месеца. Като се обадите пак, тогава ще ви кажа условията.  

Нощното заведение, което е пуснало обявата, в момента е в ремонт. На място екипът на bTV Новините попадa на собственика му, който отказва коментар.

Обявата за работа вече е изтрита от социалните мрежи. Противозаконно предлагане на райски газ има най-често в баровете, дискотеките и курортните комплекси, обясняват от полицията.

“Ние ще се самосезираме и ще извършим проверка, като резултатите от нея ще бъдат докладвани в Районнатa прокуратура Бургас за произнасяне по компетентност”, коментира главен инспектор Христо Грудов, началник на районното управление в Приморско.

Употребата на този газ по закон е разрешена само при приготвянето на храни и напитки. При директно вдишване може да причини сериозни щети върху здравето.

„Може да се стигне до шокови състояния, загуба на памет, халюцинации. Може да се получи и мозъчна смърт. Предстои акредитирани лаборатории да могат да отчитат, че това е райски газ. Нямаме на територията на областта такава лаборатория все още“, коментира Полина Желева от РЗИ-Бургас.

Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева. При повторни нарушения глобата стига до 12 000 лева.