Симеон Дянков показа увереност, че той и колегите му ще бъдат преизбрани догодина. За целта обаче финансовият министър смята, че хората трябва да са наясно с работния план на кабинета през следващите години.

Дянков призова всички министри да декларират какви реформи биха направили, ако попаднат в следващото правителство – реформи, за които не им е останало време през настоящия мандат.

„Моите коментари са фокусирани върху това какво правителството може да направи, за да подпомогне бизнеса през 2013 г.”, добави министърът на среща с инвеститори, уточнявайки, че бизнесът ни произвежда главно за ЕС, а туризмът ни също зависи от страните-членки. „На този фон, нерадващ, продължава тежкото икономическо положение в Европа и стои въпросът какво може да направи нашето правителство, трябва да се знае ясно”, обясни още Дянков.

По думите му неразплатените средства на държавата към бизнеса в момента са 135 милиона лева.

„По отношение на дължимото, но неразплатено ДДС, наследихме 750 млн. лева, в момента има около 210 млн.

"Многократно сме свалили нивото на неразплатените задължения и ще го доказваме всеки месец, за да се види, че преди изборите няма да стане това, което е ставало преди – внезапно НАП "забравя" да плаща ДДС, за да изглежда по-добре финансово, а министерството не се разплаща на бизнеса”, каза Дянков.

Той изтъкна значението на това да се подпомага бизнесът за излизане на нови пазари и развитието на България като туристическа дестинация. Дянков даде за пример Италия, където туризмът формира около 15% от БВП.

„Фокусът ни е върху археологията, върху музеите, върху спортните съоръжения”, каза Дянков, като посочи, че до края на 2013 г. в Пловдив се планира да се открие втората най-голяма спортна зала в България, за да се развие страната и като туристическа дестинация за спорт.

Финансовият министър отбеляза още, че трябва да се стимулира администрацията, за да работи по-добре с бизнеса.