118 хиляди българи на село са без работа. Това показват данните от официалната статистика. Безработицата и слабото предлагане на нови работни места обричат селските райони на обезлюдяване.

Радомирското село Стефаново не попада в статистиката на социалното министерство за ниска заетост. „Поминъкът на хората тук е изцяло в земеделието, със жита, пшеница, ечемик... Почти нямаме хора, които да не работят, иначе всичко друго е по програми по заетостта, по европейски програми”, информира Веселин Василев - кмет на Стефаново.

По обяд пред общината в селото кипи труд. Младите също са избрали да останат, вместо да търсят препитание в града. „Тук си намерих подходяща работа и ми е по-спокойно и сигурно, затова не изпитвам нужда да се местя където и да е”, казва Лиляна Василева - продавач-консултант.

Не толкова щастлива е съдбата на село Стефан Стамболово до Велико Търново. То е на път да се обезлюди, защото всички негови жители са избягали да търсят работа в града. Селото се оказва атрактивно единствено за чужденците.

„Аз дойдох от Англия да си почина, да се насладя на спокойствието, без да е скъпо и българите са много дружелюбни, повечето от тях, което е много хубаво. Нас това ни радва”, споделя Брус Седжуик.

За да помогне на безработните в селата да си намерят работа, социалното ведомство отпуска пари за повишаване на тяхната квалификация. „До този момент в обучение са включени над 48 хиляди лица, като на голяма част от тях е осигурена последваща заетост”, коментира Искрен Ангелов - началник отдел „Активна политика на пазара на труда", МТСП.

Общо 153 са регионалните програми на социалното министерство за насърчаване на заетостта. Очаква се до края на годината с тяхна помощ да се открият още 2 хиляди работни места.