Над три пъти повече наблюдатели са били регистрирани в Централната избирателна комисия за предстоящите европейски избори, алармира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

По думите й, към 22 май са регистрирани рекордните 50 208 наблюдатели от 32 български организации. За сравнение, при последните парламентарни избори през 2013 г. са били регистрирани 14 180 наблюдатели от 26 организации, от които шест международни.

Цонева изрази притеснение, че политически партии и кандидати се опитват да умножат своите представители в секциите именно чрез свързани с тях неправителствени организации. „Така вероятно ще се прави опит да се влияе върху избирателите, чрез масирано присъствие пред комисиите и да се контролира вотът им”, прогнозира Антоанета Цонева.

„Такава стратегия досега не сме наблюдавали и хипотезата ни е, че е свързана с влияние върху поведението на избирателите”, коментира тя. Другата част от стратегията е тези мрежи да наводнят след изборите публичното пространство с говорене за фалшификации.

От Института за развитие на публичната среда предупредиха също за евентуални проблеми с бюлетината за гласуване. Антоанета Цонева оцени информационната кампания на ЦИК за начина на гласуване като слаба.

Възможни са проблеми и при преброяването на преференциите, и при сгъването на бюлетините. Последното решение по отношение на сгъването е член на комисията да сгъне бюлетината на избирателя така, както трябва, преди да влезе да гласува, за да остане видим номерът в долния десен ъгъл, припомнят от организацията.

Общественият съвет е отправил препоръка към ЦИК да публикува на страницата си медийния план и как са разпределени средствата от бюджета за информационната кампания.

Специално внимание беше отделено и на разточителната за някои участници в изборите кампания, за произхода на средствата.

Силно забавяне отчита организацията в експеримента с машинното гласуване, което по думите на Цонева поставя под риск самия експеримент. „Няма кампания за начина за гласуване с машината”, смятат от организацията.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)