В документалната поредица от филми Канна Рачева и операторът Иван Филчев разкриват  за износа на антични ценности и културни богатства от България от началото на 20-и век до днес.

"Това е бизнес, който никога няма да свърши, мен това ме запали. Не можем да кажем "Сега започна, сега ще свърши”. Абсурд!”, каза авторът на поредицата "Извор на съкровища" Канна Рачева и обясни, че това е така, "защото има места, в които хората са много гладни ходят и "копат”, така се казва. Има някои, които са забогатели, които са получили някакви пари вече от това копаене. Купили са си всякакви инструментчета, намират си местата  където са ценностите. Над тези хора винаги има някой който е на по-високо ниво, който не е осветен досега.”

"На мен ми стана интересно, че ще снимаме човек, който е обрал музей и в момента е в затвора и изтърпява присъда. Предизвикателството беше да преразкажем неговата история с възстановки, статисти, една сериозна продукция стана”, каза операторът Иван Филчев.

Двамата създатели на документалната поредица разказаха, че антиките, които иманярите намират в България не се продават в границите на страната ни. "Тези, които копаят, дават намереното на човека над тях, който ние никога няма да видим и да чуем кой е”, каза Канна Рачева. "Във втория филм показваме едни хора, които само с това се занимават и то не е тайна за никого. Просто вече те са се легализирали”, допълни Иван Филчев.

Според Канна Рачева, причината до днес полицията да не е разкрила кой точно дърпа конците на сделките при тъговията с български ценности, е, че "такъв е законът”. "В България законът е сменян много пъти. На някой така му е по-удобно – да няма закон, да не се стига до всички доказателства, да не се стига до последната стъпка. Така му е по-добре, така му харесва повече, той не носи отговорност за това, а носи някой друг – една власт, защото тя не си е свършила работата”, смята Канна Рачева.

"Първата серия показва това, че всъщност българинът не си взема поуки. Ние правим паралел между 1925 г. и 2002 г. и нищо не се е променило. Интересното в случая е технологията на обира, която много малко се различава между 1925-а и 2002-а”, разказа Иван Филчев.

Както вече стана ясно, филмите от поредицата включват възстановки на реални събития, които са снимани основно в София – в Археологическия музей, Художествената академия и т.н. "Имаше снимки на терен в Борисовата градина, на още няколко други места в София. Имаше доста сериозна масовка, около 30 човека, на моменти и повече”, разказа Иван Филчев.

Актьорите във филмите са същите, които участват и в миналогодишния проект на двамата журналисти "България: Следите на терора”. "Ние сме много доволни с Канна, че миналата година, когато снимахме филми от тази поредица, снимахме една актриса, която след това стана кино звезда, в момента се върти във всички реклами, беше и в един филм в Кан. Ние я открихме за голямото кино”, разказа Иван Филчев.
Първият филм от поредицата "Извор на съкровища" е тази събота, 13 март, от 22:30 часа само по bTV.