Артисти от всички сфери на културния живот в България все по-често се оплакват, че кризата не подминава и тях и става все по-трудно да се занимаваш с изкуство в България. Въпреки това, продуцентска къща "Агитпроп" е успяла да реализира не един, а два документални филма с ромска тематика. Филмите са финансирани от телевизия HBO. Първият от тях – "Бетонни фараони," вече е готов и премиерата му е на 6 май, а вторият – "Хотел Рай", престои да бъде завършен до два месеца. "Това са филми по ромски сюжети, които ние продуцирахме последната една година. Георги Богданов заедно с Борис Мисирков са оператори на филмите”, обясни Мартичка Божилова, продуцент на проектите.

"Двата филма по принцип разглеждат два различни аспекта на циганския живот – този, който ние познаваме като най-луксозен и този, който познаваме като най-бедният, дъното на нещата”, разказа операторът Георги Богданов.

"Бетонни фараони" най-общо казано представя стила на живот и смърт на ромите калдараши. Това, което най-слно е впечатлило създателите на филма, е ритуалността и обредността при погребенията на ромите калдараши. "Те са крайно набожни хора, отделят огромно внимание на отвъдния живот. Християни са, по някакъв начин изповядват това, че на земята сме временно, под земята сме завинаги”, каза Богданов. Този начин на мислене за отвъдния живот е обяснението на гробниците, които калдарашите строят за своите починали близки. "За мен това предизвика огромно любопитство, а сигурен съм и за зрителите, че в днешно време съществува една триетажна къща, но обърната обратно. Това нещо се строи с много бетон, с много предмети, много вещи...”, каза операторът и допълни, че минималните размери на една такава гробница са 4/4 метра. „Това наистина са едни пирамиди в земята. В тях с много почит от роднините е изграден един задгробен свят. Всичко това е свързано с много радост, много веселие, цвят и живописна образност.”

Вторият "ромски” филм на продуцентската къща представя точно обратното на тази пищност при калдарашите. "Хотел "Рай" всъщност е името на панелен блок в Ямбол, в който живеят 1500 роми. "Последният "Титаник", останал от соц експеримента да се пренесат ромите и да се приобщят. Там действителността е много шарена и много "турбо”. Там няма електричество, няма врати, прозорци, но хората си мечтаят. Това място се нарича хотел Рай. Режисьорката е София Дзавела”, разказа продуцентът Мартичка Божилова и допълни, че екипът, заснел филма е прекарал цели 2 седмици в този блок, опознавайки колоритните му обитатели.
Плановете на продуцентите са първо филмите да бъдат представени на международни фестивали и при фестивален успех ще последва и разпространение по кината.