На 16 май, събота, на голямата сцена на Народния театър ще се състои премиерата на постановката "Сирано дьо Бержерак” на Теди Москов. Един от любимците на жените Деян Донков ще изиграе ролята на грозен, но с красив ум поет, а другият фаворит на женската публика Владо Карамазов ще се превъплъти в красавецът с не толкова красив ум.

"Аз от всички братя Карамазови взех само един. Те се явиха на кастинг при мен. Той при мен играе с много голямо чувство за хумор към себе си. Трогателно глупав красавец”, обясни Теди Москов.

Теди Москов работи за трети път по тази пиеса и споделя, че това е единствената пиеса, която го вълнува всеки път. Режисьорът споделя, че за разлика от други свои представления, в "Сирано дьо Бержерак” не е "обезкостил” текста и хуморът не е прекален. "Хуморът е свързан с препикаване. Територията на хумора вече почна да смърди като неизчистен клозет в момента. Вече е рисковано да се занимава човек с хумор, защото на зрителя му беше натрапено, че хуморът е някакво лендзене, простащина, да се играе грубо и да се вика”, смята режисьорът.

Теди Москов е един популярните и харесвани български театрални режисьори. Освен с постановките си той е известен и с това, че никога не крие мнението си и винаги е заявявал своята позиция относно състоянието на културата в България. В предаването "Тази сутрин” с типичния си "теди-московски” сарказъм режисьорът обрисува цялата, според него абсурдна, българска действителност.

"Сънувах днеска сутринта, че отново съм в Лесотехническия институт на изпит по висша математика - 2 част, аз до там съм стигнал. И направих неволно едни изчисления – ако се съкратят 20 театъра с по 30 актьора с по 400 лева заплата, това са 240 000 лева на месец или 3 млн. годишно. За един пенсионер излиза с 8 ст. повишаване на пенсията на месец и аз мисля, че трябва всичко да се съкрати, да се срутят театрите”, заяви Москов. "Ако се направи мол, паркинг, просто ще бъде великолепно. Освен това, ако само Mинистерстово на културата прибягва до съкращения, това е недемократично. Министерството на околната среда трябва да съкрати безполезни животни, примерно изчезващ вид пингвини или костенурки или хищници, които ядат агнета. В здравеопазването трябва да се избере пациенти ли да се съкращават или лекари. Това е реформа. Защо всеки посяга на културата. Ние сме най-минималната част от бюджета”, недоумява режисьорът.

Според Теди Москов когато страната се намира в криза, бюджетът на културата трябва не да се намалява, а да се увеличава, защото именно културата поддържа духа на човек в затруднено положение.

За сравнение, в Германия театрите са общински и с огромни субсидии и с абонаментна публика, която поддържа театрите, обясни Москов.

Според създателя на "Улицата” когато става въпрос за култура, мерилото не бива да бъде дали един културен продукт е печеливш или не. "И в Боянската църква няма много публика. Що не я срутиме нея, една скара-бира да направим там”, каза Москов. Според него „целенасоченото унищожаване на духа на една нация, целенасоченото лансиране на чалга и просташки изпълнения по телевизията” влияе негативно върху облика на страната ни пред света. "Не искам страната ми да се казва "Люписемково” или "Хвърлифасово”, каза режисьорът.

"Ние имаме традиция за борба с културата наречена соц реализъм, която силно се поддържаше”, допълни Теди Москов. "Забраняваха се хора, импресионистите бяха упадъчни хора, рок групите бяха трудно достъпни: на десети презапис сме ги слушали. Знам, че в Пловдив са унищожавани мраморни статуи от Античния театър, за да се добива вар. Продадени са в "Сотбис” на търг уникални византийски мозайки от Вила Армира... А пък ако продадем Панагюрското златно съкровище... колко зъби могат да направят зъболекари от това съкровище, това са толкова пари, защото зъболекарят е скъп”

Според Теди Москов трябва да има данък "чалга”: "10% от чалгов концерт трябва да отиват за истинската култура.”