Човекът калкулатор е 27-годишният французин Алексис Льомер. Той е рекордьор по извличане на корен от многозначни числа. Преди три години Алексис извлякъл корен на 13-а степен от 100-значно число за по-малко от 4 секунди.

Сега той демонстрира същата операция, но ... с 200-значно число. Младият французин се справи и този път. Това му отне 78 секунди. Алексис е компютърен специалист, активно изучава чужди езици и подготвя научна кариера в областта на изкуствения интелект.

Алексис Льомер: "Имам нужда от медикаменти, за да ми се успокои сърцето. Иначе може и да не издържи. Когато мисля прекалено бързо, сърцето ми се задъхва".

Льомер разказва, че по време на изчисленията пред очите му се появяват хиляди таблици, от които той избира нужния отговор. А това означава, че намира решението по визуален път.

Учените и досега не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса защо у едни хора е толкова добре развита способността да смятат. Възможно е тя да е резултат от увреждане на определени части на мозъка.

Вероятно съществуват и наследствени фактори - определени гени, благодарение на които се развива подобен феноменален талант.