Чувствали ли сте се толкова объркани на улицата, че да използвате Джи Пи Ес система да ви помогне да се ориентирате? Или пък да ви покаже къде продават вашия парфюм. Тези и още много желания може да станат факт скоро, ако се осъществи проект между японски модни дизайнери и електронни компании.

На ревю в Токио бяха показани преносими хай-тек приспособления. Бяха представени сензори за пръстите и малки компютри за китката, устройства за разпознаване на аромати. Поли и блузи с фибра-оптични кабели, които може да се програмират да излъчват светлина през определени периоди от време, както и интернет-книги, които се четат с помощта на специални очила, в чийто край е прикрепено екранче.

Един от проблемите е, че моделиерите не мислят много за младежите - трябва да се отдава значение на вкуса и предпочитанията на младите хора, твърди Мичи Соне - дизайнер и организатор на шоуто. Според него могат да се измислят безброй неща, при които облекло и високи технологии вървят ръка за ръка. Малко компании обаче биха се наели да го правят като масова продукция. Да носиш компютъра постоянно със себе си или да ползваш някои супермодерни функции на нови апарати, може да е изключително удобно и полезно.