Специалистите по метода инвитро в България твърдят, че у нас подобни грешки са изключени.

Освен във Великобритания подобни грешки през последните години са се случвали и в САЩ и в Холандия. В отделението "Стерилитет и инвитро" на Първа АГ болница "Света София" в столицата всички данни се записват на няколко места, попълват се и специални протоколи.

Всеки генетичен материал стои отделно. На практика, доколкото лекарят е безгрешен, като човек, е почти невъзможно да се направи някакво случайно объркване или объркване по невнимание.

Британските лекари също твърдят, че са взели всички предпазни мерки, за да не се стигне до объркване на материала. Човешки грешки обаче не са изключени.

Тогава възниква въпросът, при грешка кои са истинските родители на детето. Българският Семеен кодекс е категоричен, че произходът се определя от раждането, независимо от това чий е генетичният материал.

По света решенията са противоречиви.
Много е спорно кои са истинските родители.

В България всяка година около 150 двойки търсят помощта на специалистите в държавните болници. Там зачеването по метода инвитро струва на пациентите средно около 2 000 лева. В частните клиники сумата е двойна.