Британско изследване показа, че гените предопределят дали един човек може ще извърши престъпление, съобщи в. "Дейли мейл".

Генът МАО-А произвежда ензим, който разгражда химични вещества в мозъка, свързани с агресията. Сам по себе си генът обаче не може да превърне дете в престъпник - нужно е и неправилно възпитание. Изследване, проведено в Института по психиатрия в Лондон, установи, че съчетанието между трудно
детство и по-малко активният вариант на гена MAO-A оказва значителен ефект върху поведението.

Мъже, които носят по-слабоактивния вариант на гена и които са били обиждани или пренебрегвани като деца, 10 пъти по-често имат присъда за извършване на насилие, отколкото хора, които имат същата ДНК, но са били щастливи като деца. Изводът на учените е, че комбинацията от генетичния дефект и нещастно детство прави хората болезнено чувствителни към заплахи.

Едно обяснение за това взаимодействие е, че генът MAO-A изглежда, че повишава емоционалната възбуда и реактивността у децата, пише сп. "Ню сайънтист". Прекомерната чувствителност към заплахи може да помогне на децата да се приспособят към живот, изпълнен с опасности и лишения.

От друга страна обаче тя може да ги накара да проявяват високи нива на реактивност или импулсивно насилническо поведение, когато се опитват да се защитят от околните, защото ги възприемат като настроени враждебно.